Marți, rubla rusă a coborât la minimul ultimelor 15 luni, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat desfășurarea de trupe în două regiuni separatiste din estul Ucrainei, pe care le-a recunoscut ca fiind independente, scrie Reuters.
Luni, rubla a suferit cea mai mare scădere de o zi de la izbucnirea pandemiei COVID-19, prăbușindu-se din cauza temerilor occidentale că decizia lui Putin de a recunoaște cele două regiuni ca fiind independente și de a trimite forțe pentru a "menține pacea" ar putea prevesti un război major.
La 0613 GMT, rubla era cu 0,2% mai puternică față de dolar, la 79,64 , recuperând ușor după ce a alunecat la 80,5825 în primele tranzacții, cel mai redus nivel din 2 noiembrie 2020. Moneda rusă a câștigat 0.2% pentru a se tranzacționa la 90.00 unități față de euro, după ce anterior a atins 90.95, cel mai slab nivel din aprilie 2021.
Rusia a respins în mod repetat afirmațiile occidentale potrivit cărora ar putea plănui să invadeze Ucraina vecină, dar activele sale au fost afectate de temerile legate de un conflict militar care ar declanșa aproape sigur noi sancțiuni occidentale radicale împotriva Moscovei.
Prețul petrolului rusesc se DĂ ÎN SPECTACOL! Așa ceva, mai rar
Statele Unite au declarat că vor opri activitatea comercială americană în regiunile separatiste și vor interzice importul tuturor bunurilor din aceste zone, dar au precizat că aceste măsuri sunt separate de sancțiunile pe care Washingtonul și aliații săi le-au pregătit în cazul în care Rusia ar lansa o invazie la scară largă a Ucrainei.
Sancțiunile coordonate vor fi anunțate în cursul zilei de marți. Posibilele măsuri ar putea viza instituții financiare importante, blocarea accesului Rusiei la furnizarea de electronice la nivel mondial sau măsuri menite să frâneze firmele energetice rusești. citiți mai departe
Cel mai amplu indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific cu excepția Japoniei a fost pe cale să aibă cea mai proastă zi din această lună, cu o scădere de 1,66%, influențat de piețele din Hong Kong și China continentală. Indicele japonez Nikkei a pierdut 1,7%.
Piețele americane și europene erau, de asemenea, pregătite pentru pierderi puternice la deschiderea ședinței, cu S&P 500 în scădere cu 1,4%, Nasdaq cu 1,9%, Euro Stoxx 50 cu 1,1% mai puțin, iar FTSE cu 0,6%.
În schimb, cotațiile futures ale țițeiului Brent au crescut cu 2,1% până la 97,44 dolari, un nou maxim al ultimilor șapte ani, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că exporturile de energie ale Rusiei ar putea fi întrerupte.
Aurul spot a câștigat 0,1%, la 1.908,10 dolari, după ce anterior atinsese un nou maxim al ultimelor șase luni, de 1.913,89 dolari.
La Hong Kong, acțiunile producătorului rus de aluminiu OK Rusal , s-au prăbușit cu până la 22,1%, la 6,18 dolari HK, cea mai mare scădere procentuală zilnică din aprilie 2018.
Nervozitatea a dus, de asemenea, la scăderea randamentelor trezoreriei americane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...