Deficit bugetar record. Elena Cristian: ”La un moment dat, lucrurile vor scăpa de sub control”
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Calculele oficiale nu se potrivesc cu realitatea
Calculele oficiale nu se potrivesc cu realitatea
Elena Cristian a ridicat o serie de întrebări legate de activitatea instituțiilor statului.

Avem un deficit bugetar de 37 de miliarde de lei în cinci luni. Numai în luna mai, cheltuielile au fost cu 10 miliarde mai mari decât veniturile. Cum se vor reduce cheltuielile? Elena Cristian, senior editor DCBusiness, consideră că, la cinci luni, finanțele țării arată dezastruos. 

”Cum să reducă din cheltuieli, dacă la cinci luni tocmai au crescut la 234 miliarde de lei. O creștere de 17% față de aceeași perioadă a anului trecut și o creștere de circa 10% față de estimarea din buget. Unde să le reducă? Au crescut cheltuielile cu achizițiile de bunuri și servicii. Și nu mă refer aici la marile investiții, pentru că nu există un boom în această direcție. Mă refer la cheltuielile curente, care au crescut foarte mult de la începutul anului. Ceea ce a dus la acel deficit record de 37 miliarde de lei. Să nu uităm că, anul trecut, în perioada similară era de 21 de miliarde de lei. Vorbim de niște cifre foarte, foarte mari, iar Ministerul Finanțelor recunoaște, în execuția bugetară pe care a postat-o cu întârziere pe propria platformă, că unul dintre motive este diminuarea veniturilor și încetinirea încasărilor la buget”, a amintit Elena Cristian la postul de televiziune B1TV. 

Două întrebări

Și ne întrebăm din nou: ce fac instituțiile statului și de ce încetinesc încasările la buget?, a continuat jurnalista. ”Pentru că merge prost economia, pentru că au estimat creșterea economică așa cum nu v-a fi, pentru că instituțiile statului nu își fac treaba, pentru că lumea s-a săturat să plătească taxe și impozite fără să primească nimic în schimb, nici măcar o siguranță legislativă și o stabilitate în acest sens. Trebuie să existe ceva explicații de ce la bugetul statului nu vin bani, nu vin nici măcar banii pe care se așteptau să-i încaseze

Cum vor reuși să scoată cămașa 

Din punctul meu de vedere, finanțele țării la cinci luni arată dezastruos. Dacă se va merge în această direcție, nu știu ce se va întâmpla la sfârșitul anului și nu știu cum vor reuși să echilibreze lucrurile sau, cumva, nu știu cum vor reuși să scoată cămașa, cum se spune. Iar asta pentru că cheltuielile cu dobânzile au crescut foarte, foarte mult față de perioada similară a anului trecut. Totul se rostogolește: ne împrumutăm tot mai scump, plătim tot mai mult și, la un moment dat, lucrurile vor scăpa de sub control din acest punct de vedere, știind că suntem deja în procedură de deficit excesiv”, a concluzionat Elena Cristian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel