Avem un deficit bugetar de 37 de miliarde de lei în cinci luni. Numai în luna mai, cheltuielile au fost cu 10 miliarde mai mari decât veniturile. Cum se vor reduce cheltuielile? Elena Cristian, senior editor DCBusiness, consideră că, la cinci luni, finanțele țării arată dezastruos.
”Cum să reducă din cheltuieli, dacă la cinci luni tocmai au crescut la 234 miliarde de lei. O creștere de 17% față de aceeași perioadă a anului trecut și o creștere de circa 10% față de estimarea din buget. Unde să le reducă? Au crescut cheltuielile cu achizițiile de bunuri și servicii. Și nu mă refer aici la marile investiții, pentru că nu există un boom în această direcție. Mă refer la cheltuielile curente, care au crescut foarte mult de la începutul anului. Ceea ce a dus la acel deficit record de 37 miliarde de lei. Să nu uităm că, anul trecut, în perioada similară era de 21 de miliarde de lei. Vorbim de niște cifre foarte, foarte mari, iar Ministerul Finanțelor recunoaște, în execuția bugetară pe care a postat-o cu întârziere pe propria platformă, că unul dintre motive este diminuarea veniturilor și încetinirea încasărilor la buget”, a amintit Elena Cristian la postul de televiziune B1TV.
Două întrebări
Și ne întrebăm din nou: ce fac instituțiile statului și de ce încetinesc încasările la buget?, a continuat jurnalista. ”Pentru că merge prost economia, pentru că au estimat creșterea economică așa cum nu v-a fi, pentru că instituțiile statului nu își fac treaba, pentru că lumea s-a săturat să plătească taxe și impozite fără să primească nimic în schimb, nici măcar o siguranță legislativă și o stabilitate în acest sens. Trebuie să existe ceva explicații de ce la bugetul statului nu vin bani, nu vin nici măcar banii pe care se așteptau să-i încaseze.
Cum vor reuși să scoată cămașa
Din punctul meu de vedere, finanțele țării la cinci luni arată dezastruos. Dacă se va merge în această direcție, nu știu ce se va întâmpla la sfârșitul anului și nu știu cum vor reuși să echilibreze lucrurile sau, cumva, nu știu cum vor reuși să scoată cămașa, cum se spune. Iar asta pentru că cheltuielile cu dobânzile au crescut foarte, foarte mult față de perioada similară a anului trecut. Totul se rostogolește: ne împrumutăm tot mai scump, plătim tot mai mult și, la un moment dat, lucrurile vor scăpa de sub control din acest punct de vedere, știind că suntem deja în procedură de deficit excesiv”, a concluzionat Elena Cristian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...