Deficitul bugetar al Rusiei s-a redus la 17,1 miliarde de dolari în primele nouă luni din an

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ruble
Ruble
Economia Rusiei are de suferit de pe urma finanțării masive a războiului pe care îl poartă în Ucraina, totuși, deficitul bugetar al țării s-a redus la puțin peste 17 miliarde de dolari. 

Deficitul bugetar al Rusiei în primele nouă luni din acest an s-a redus la 1.700 miliarde de ruble (17,1 miliarde de dolari), a anunţat vineri Ministerul de Finanţe de la Moscova, în urma creşterii veniturilor datorită preţului mai ridicat al petrolului şi a deprecierii rublei, transmite Reuters.

Comparativ, în perioada ianuarie-septembrie 2022, Rusia a afişat un surplus bugetar de 203 miliarde de ruble, însă între timp cheltuielile semnificative pentru susţinerea campaniei militare din Ucraina precum şi efectele sancţiunilor occidentale asupra veniturilor Rusiei din exporturile de petrol şi gaze au golit visteria Guvernului de la Moscova.

Cheltuielile din domeniul apărării vor reprezenta anul viitor aproape o treime din cheltuielile bugetare totale, conform proiectului guvernamental publicat luna trecută.

Anul acesta, în pofida inflaţiei ridicate, a majorării dobânzilor şi a deprecierii rublei cu aproape un sfert faţă de dolar, preşedintele Vladimir Putin a lăudat rezistenţa ţării faţă de sancţiunile occidentale. El a anunţat joi că Rusia a înregistrat în trimestrul trei din 2023 un surplus bugetar de peste 660 miliarde de ruble.

Preţul mai ridicat al petrolului, forţa motrice a economiei ruse, şi deprecierii rublei au ajutat Moscova să-şi reducă în ultimele luni deficitul bugetar. Veniturile din energie vor continua probabil să se redreseze în octombrie, în urma preţurilor ridicate ale materiilor prime şi a schimbărilor fiscale.

Conform datelor preliminare ale Ministerului de Finanţe de la Moscova, deficitul bugetar s-a situat la 1% din PIB în primele nouă luni din acest an. Analiştii se aşteptau ca deficitul să ajungă la 5% din PIB, în urma cheltuielilor masive din domeniul apărării.

La finele anului trecut, Ministerul rus al Finanţelor a încetat să mai publice date referitoare la execuţia bugetară pe fiecare lună, însă pe baza datelor publicate vineri, în septembrie Rusia a înregistrat un surplus bugetar de 662 miliarde ruble, după un surplus de 227 miliarde de ruble în august.

Ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, a spus în repetate rânduri că Rusia va încheia anul 2023 cu un deficit bugetar de maximum 2% din PIB. Însă, mulţi analişti nu sunt de acord cu aceste prognoze pe care le consideră optimiste iar Fondul Monetar Internaţional se numără printre instituţiile care se aşteaptă la un deficit bugetar mult mai mare în acest an.

Anul trecut, Rusia a înregistrat un deficit bugetar de 3.290 miliarde de ruble. Pentru a acoperi gaura fiscală, Rusia a cheltuit deja în acest an 506 miliarde de ruble de la fondul suveran, unde se acumulează veniturile din exporturile de petrol ale ţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel