Prețul grâului a crescut pe măsură ce tensiunile dintre Ucraina și Rusia s-au intensificat. Acest lucru generează îngrijorări legate de exporturile de cereale al celor doi mari producători, pentru că un eventual conflict militar ar putea perturba graficul livrărilor la nivel mondial, cu consecințe ușor de anticipat.
La bursa din Chicago, contractele futures pentru grâu au crescut cu 1,7%, după ce săptămâna trecută au înregistrat un salt de 5,3%. Este adevărat că încă nu este motiv de panică, dar situația are tendința de a scăpa de sub control.
Oricum, prețul cerealelor rămâne cu aproximativ șapte procente sub nivelul din noiembrie, când prețurile au urcat la cel mai ridicat nivel din 2012 încoace. Transporturile de mărfuri din Marea Neagră joacă un rol esențial în asigurarea aprovizionării cu cereale la nivel mondial. Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din exporturile de grâu și orz și aproximativ o cincime din comerțul cu porumb.
Creșterea tensiunilor dintre cele două țări ar putea duce la creșterea prețurilor la aceste mărfuri și la creșterea prețurilor la alimente, care au atins deja cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu. Între timp, vremea caldă și uscată din America de Sud a continuat să ridice îngrijorări legate de recolte.
Citește și Plafonarea prețurilor la alimente. Dragoș Frumosu: O să ajungem să mâncăm doar din import
Citește și Economia mondială, amenințată de o DUBLĂ LOVITURĂ! De unde vine PERICOLUL
Potrivit ultimelor date statistice oferite de INS, comparativ cu luna anterioară, în România, făina s-a scumpit în ianuarie 2022 cu 3,15%, produsele de morărit cu 3,08%, mălaiul cu 2,99% şi alte legume şi conserve din legume cu 2,95%. Singurele care s-au ieftinit au fost citricele şi alte fructe meridionale (minus 1,09%). Per total, comparativ cu decembrie 2021, preţurile mărfurilor alimentare s-au majorat, în medie cu 1,15%.
La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an, creşteri mari au fost consemnate, în afară de gaze naturale şi combustibili, la energia termică (plus 21,58%). Potrivit INS, preţurile la energia electrică au scăzut în perioada ianuarie 2021 - ianuarie 2022 cu 2,16%
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...