Italia "va urma deciziile Uniunii Europene" cu privire la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în special un posibil embargo asupra gazelor naturale, care însă "nu este pe masă deocamdată", a afirmat miercuri premierul Mario Draghi, notează AFP.
"Nu este o ipoteză discutată în acest moment, dar situaţia este în continuă schimbare", a declarat el presei după o şedinţă de guvern.
Italia este foarte dependentă de gazul rusesc, deoarece importă 95% din gazul pe care îl consumă, din care aproximativ 40% provine din Rusia.
"Astăzi, embargoul asupra gazelor nu este încă (...) pe masă", a insistat Mario Draghi.
"Masacrele" din Ucraina "incită la adoptarea unor sancţiuni şi mai dure", a spus el. "Toate ţările aliate se întreabă ce se poate face pentru a opri Rusia (...) Urmăm ceea ce decide Uniunea Europeană", a subliniat premierul italian.
Citeşte şi: Mii de bucureșteni au rămas fără gaze. Avarie majoră
"Dacă ni se propune un embargo asupra gazelor, vom urma UE pe această cale, ne dorim cel mai eficient instrument pentru a ajunge la pace", a explicat el.
De asemenea, Mario Draghi a dorit să fie liniştitor: "Dacă livrările de gaze (ruseşti) s-ar opri astăzi, am fi acoperiţi până la sfârşitul lunii octombrie cu rezervele noastre, nu ar exista consecinţe".
Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) a lansat şi un apel la introducerea unui plafon al preţului gazelor. "Cer de câtăva vreme să introducă un plafon la preţul gazelor, ar fi cel mai raţional lucru la nivel colectiv, european", a declarat el.
"UE are o putere extraordinară pe piaţă, este de fapt singurul cumpărător", a argumentat el. Iar această putere "poate fi exercitată prin stabilirea unui preţ care să fie remunerator, dar nu extravagant precum cel pe care îl avem în prezent", a mai spus premierul Italiei, citat de AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...