BNR: Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au scăzut în iunie, dar se mențin în creștere anuală

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bani / Foto: DCBusiness
Bani / Foto: DCBusiness
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au scăzut, în luna iunie a acestui an, cu 1,2% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 585,382 miliarde de lei, însă faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior s-au majorat cu 9,8% (4,6% în termeni reali), potrivit datelor băncii centrale, publicate marţi.

Depozitele în lei ale rezidenţilor, cu o pondere de 70,4% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali, au scăzut cu 1,6% faţă de luna mai 2024, până la 411,945 miliarde de lei. Comparativ cu luna iunie 2023, acestea s-au majorat cu 13,8% (8,5% în termeni reali).

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 1% faţă de luna anterioară, până la 233,395 miliarde de lei, şi cu 20,2% (14,5% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au scăzut cu 4,8%, până la 178,552 miliarde de lei, faţă de luna precedentă, iar faţă de luna iunie 2023, au înregistrat o creştere de 6,5% (1,4% în termeni reali).

Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, reprezentând 29,6% în volumul total al depozitelor clienţilor neguvernamentali, au scăzut cu 0,2% faţă de luna mai 2024, ajungând la 173,435 miliarde de lei (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro), notează Banca Naţională a României. Comparativ cu luna iunie 2023, indicatorul exprimat în lei a crescut cu 1,2% (0,9%, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au crescut cu 0,02% faţă de luna mai 2024, până la 120,375 miliarde de lei (exprimate în euro, acestea au crescut cu 0,01%, până la 24,186 miliarde de euro). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, scăderea acestui indicator exprimat în lei a fost de 0,1% (-0,3%, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, au scăzut cu 0,7% faţă de luna mai 2024, până la 53,061 miliarde de lei (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro). Comparativ cu iunie 2023, indicatorul exprimat în lei s-a majorat cu 4,2% (3,9%, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Transelectrica / FOTO: Facebook
Statistică / Foto: Freepik
HistoSonics
Bursa / Foto: Freepik
Uzină General Motors

pixel