Descoperă România. Cetatea Enisala, din Dobrogrea, am moștenit-o de la romani

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Una dintre comorile arheologice ale României
Una dintre comorile arheologice ale României
EXCLUSIV
Se spune că, înainte de a pleca în străinătate, trebuie să-ți cunoști țara. Iar România este ca o comoară nedescoperită, plină de vestigii arheologice. Una din ele, rămasă de la romani, este fortăreaţa Enisala din Dobrogea.

Cetatea Enisala, Yeni-Sale sau Heracleea cum i s-a mai spus de-a lungul timpului, este o atracție turistică deosebită din centrul Dobrogei. Ruinele fortăreței medievale Enisala se află pe un deal calcaros, denumit și Dealul Gras, care domină zona lacurilor Razim și Babadag, la aproximativ 2 km de localitatea Enisala.

Aurel Stănică, cercetător științific la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion”, a vorbit despre această bijuterie arheologică. 

”Cetatea Enisala, cel mai important obiectiv arheologic și istoric din nordul Dobrogei, este obiectivul vizitat anual de un număr foarte mare de turiști. În ultimul an, putem spune că un milion de turiști accesează situl de aici, de la Enisala. Pentru a face o introducere în istoricul acestui obiectiv, o să dau câteva date despre toponimul Enisala, de unde vine acesta și ce reprezintă el. Enisala sau Enisale, care este o contopire de două cuvinte ”selo”, din limbă slavă, care înseamnă sat, și ”eni”, din turcă, tradus prin nou. Altfel spus, Enisala este ”satul nou”. 

Această traducere confirmă ceea ce știm din izvoarele epigrafice, și anume că în zonă a fost descoperită cu ani în urmă o inscripție care atesta ”Vicul novus”, adică satul nou. Legat de importanța sitului de aici, a intrat în atenția istoricilor la finalul secolului al XIX-lea. Totuși, sunt informații care ne evidențiază situl de aici, de la Enisala, și în secolul al XVIII-lea, dar și în secolul al XVII-lea, în special călătorilor străini care treceau prin zonă. 

Legat de ceea ce reprezintă din punct de vedere arheologic situl de aici, în 1939, ruinele din vecinătatea satului Enisala sunt investigate arheologic de Grigore Avakian. Astfel, intră pe firmamentul arheologiei situl de aici, de la Enisala, și, cu aceast prilej, avem și primele date legate de momentul construcției cetățeții de la Enisala”, a precizat Aurel Stănică. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik

pixel