Descoperirea acestui pasaj spre centrul Pământului ar putea explica de ce rocile din mantaua planetei noastre se găsesc la peste 1.600 de kilometri distanţă de locul de unde au provenit, spun geologii americani, citaţi de Live Science.
Această formă de transport, care nu a fost descoperită până acum, ar putea fi o explicaţie plauzibilă pentru faptul că Panama are foarte puţini vulcani activi. Geologii au mai constatat că pe coasta de vest a Americii Centrale, placa tectonică Cocos se scufundă și împinge crusta oceanică sub cea continentală a faliilor din America de Nord, Caraibe și Panama, într-un proces denumit subducție.
Zona de subducţie dă naştere la „Arcul vulcanic” din America Centrală, unde lava trece dincolo de graniţe.
„Dar fenomenul se oprește în vestul statului Panama”, a afirmat David Bekaert, cercetător la Instituția Oceanografică Woods Hole din Massachusetts, Statele Unite, potrivit sursei citate.
Bonusuri pentru acești medici după Anul Nou. Suma va fi DUBLATĂ
Multă vreme, această pace relativă din această zonă a Pământului a fost un mister. Acum, însă, oamenii de ştiinţă au publicat un nou studiu din care reiese că acest fenomen neobişnuit de sub Panama este generat de o deschidere asemănătoare unei ferestre din placa tectonică Cocos, care este împinsă în jos spre centrul Pământului.
”Am descoperit că în anumite locuri din America Centrală și anume în vestul statului Panama și în spatele Arcului vulcanic din Costa Rica, avem semnele exotice de geochimie, care seamănă cu acelea din insulele Galapagos.
Chiar sub Panama, există o gaură, o fereastră în placa tectonică, care permite afluxul acestei componente a mantalei Pământului. Existența acestei anomalii poate explica lipsa vulcanilor activi din Panama”, a spus David Bekaert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sebastian Burduja a anunțat că...
Cursul valutar rezultat din...
Agenția de știri Mediafax și-a...
Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a...
Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989...
Serbia renunță la contractele de armament cu Rusia și...
Noile date marchează o ajustare față de estimările...
Au mers bine anul trecut, au...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Un cutremur mai neobișnuit a...
IMM România solicită crearea...
Elon Musk, cel mai bogat om din lume și apropiat al...
Un anunț venit din partea...
De-a lungul timpului, spațiul a...
De trei săptămâni piața petrolului rămâne înscrisă pe un trend ascendent.
Este o nouă dovadă că prima economie a Uniunii Europene...
Piața cuprului se teme de Donald Trump.
Cu alte cuvinte, încă puțin și...
Numit de Donald Trump în...
Vă aducem și azi cele mai importante știri ale...
Anul 2025, pe lângă multiplele...
De ce, în primele zile ale...