Descoperire fabuloasă în Panama. A fost găsit un pasaj spre centrul Pământului
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Descoperire fabuloasă în Panama. A fost găsit un pasaj spre centrul Pământului
Descoperire fabuloasă în Panama. A fost găsit un pasaj spre centrul Pământului
Un pasaj subteran de proporţii a fost descoperite de cercetătorii Instituţiei Oceanografice "Woods Hole" din Massachusetts, Statele Unite. Punctul de intrare neobişnuit se află la aproape 100 de kilometri sub suprafaţa Pământului şi ar permite unui flux de materiale din mantaua Terrei să călătorească sub insulele Galapagos până sub Panama.

Descoperirea acestui pasaj spre centrul Pământului ar putea explica de ce rocile din mantaua planetei noastre se găsesc la peste 1.600 de kilometri distanţă de locul de unde au provenit, spun geologii americani, citaţi de Live Science.

Această formă de transport, care nu a fost descoperită până acum, ar putea fi o explicaţie plauzibilă pentru faptul că Panama are foarte puţini vulcani activi. Geologii au mai constatat că pe coasta de vest a Americii Centrale, placa tectonică Cocos se scufundă și împinge crusta oceanică sub cea continentală a faliilor din America de Nord, Caraibe și Panama, într-un proces denumit subducție.

Zona de subducţie dă naştere la „Arcul vulcanic” din America Centrală, unde lava trece dincolo de graniţe.

„Dar fenomenul se oprește în vestul statului Panama”, a afirmat David Bekaert, cercetător la Instituția Oceanografică Woods Hole din Massachusetts, Statele Unite, potrivit sursei citate.

Bonusuri pentru acești medici după Anul Nou. Suma va fi DUBLATĂ

Multă vreme, această pace relativă din această zonă a Pământului a fost un mister. Acum, însă, oamenii de ştiinţă au publicat un nou studiu din care reiese că acest fenomen neobişnuit de sub Panama este generat de o deschidere asemănătoare unei ferestre din placa tectonică Cocos, care este împinsă în jos spre centrul Pământului.

”Am descoperit că în anumite locuri din America Centrală și anume în vestul statului Panama și în spatele Arcului vulcanic din Costa Rica, avem semnele exotice de geochimie, care seamănă cu acelea din insulele Galapagos.

Chiar sub Panama, există o gaură, o fereastră în placa tectonică, care permite afluxul acestei componente a mantalei Pământului. Existența acestei anomalii poate explica lipsa vulcanilor activi din Panama”, a spus David Bekaert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel