Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Deverea razelor solare pentru a lupta împotriva încălzirii globale? Ideea poate părea absurdă, dar și-a croit drum către instituțiile europene, scrie cotidianul francez Les Echos. Zilele trecute, Uniunea Europeană a anunțat că se alătură unui efort internațional menit să evalueze dacă intervenții ample precum curbarea razelor solare sau modificarea tiparelor meteorologice ale Pământului, constituie opțiuni viabile pentru combaterea schimbărilor climatice.
„Un grup de oameni de știință veniți în principal din universitățile americane, susțin că ar putea exista o modalitate artificială de a răci planeta”, explică Frank Biermann, specialist în guvernarea dezvoltării durabile la Universitatea din Utrecht. ”Ideea este că particulele mici ar trebui injectate în stratosferă, pentru ca apoi, aceste particule, să blocheze o parte din lumina soarelui”, a detaliat el.
Soluție sau science fiction?
Analizând posibila utilizare a acestor tehnologii - care nu au fost niciodată testate la scară largă - Uniunea Europeană se află în centrul dezbaterilor privind viabilitatea acestei geoinginerii extrem de controversate a climei. „Nu cred că există avantaje, ci doar riscuri”, afirmă Frank Biermann.
Sunt mulți alți experți extrem de critici în privința acestei tehnologii de science-fiction, care se tem de consecințe potențial devastatoare pentru planetă și atmosfera ei. O scrisoare deschisă, semnată de peste 450 de oameni de știință la începutul anului 2022, s-a cerut „prevenirea normalizării geoingineriei solare ca opțiune de politică climatică”.
Printre argumentele prezentate de oponenți se numără lipsa cunoștințelor științifice despre această tehnologie. „Intervenția intenționată la scară largă în sistemele naturale atrage o atenție tot mai mare, dar riscurile și consecințele neintenționate sunt prost înțelese”, pentru nu există estimări, studii, analize științifice cuprinzătoare pe această temă, la fel cum nu există nici „regulile necesare” care să le încadreze, a subliniat Comisia Europeană.
Tensiuni geopolitice
Din punct de vedere geopolitic, acest instrument în lupta împotriva încălzirii globale ridică întrebări: „Este imposibil de imaginat noi instituții suficient de puternice pentru a supraveghea implementarea acestei tehnologii”, este de părere Frank Biermann.
Nu este exclus să apară și unele efecte contraproductive. „Există riscul întârzierii și deraiării politicilor climatice actuale”, continuă Frank Biermann. Deocamdată, Acordul de la Paris cere reducerea drastică a emisiile cu efect de seră și că acest lucru trebuie să fie în centrul preocupărilor noastre. Mulți actori precum marile companii de petrol, cărbune și gaze ar înceta să mai urmărească politici climatice”.
Comisia Europeană a cerut discuții internaționale cu privire la pericolele și guvernanța geoingineriei, spunând că astfel de intervenții de modificare a climei prezintă riscuri „inacceptabile”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...