Dieselgate se translatează spre Europa de est. Apel către autoritățile de la Bruxelles

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Reţeaua de oraşe Eurocities, platforma ecologistă Transport şi Mediu şi Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică au cerut marţi instituţiilor Uniunii Europene şi statelor ei membre să ia măsuri mai hotărâte împotriva folosirii combustibilului diesel la vehicule, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale poluării atmosferice severe în oraşele ţărilor UE, transmite agenţia EFE. 

Pe şoselele europene circulă în prezent peste 43 de milioane de maşini şi alte vehicule diesel foarte poluante, în timp ce costurile sanitare generate în UE de afecţiunile ce rezultă în urma poluării atmosferice provocate de sectorul transporturilor se ridică la aproximativ 62 de miliarde de euro anual, din care circa 52 de miliarde sunt efectul folosirii combustibilului diesel, se arată într-o declaraţie semnată de organizaţiile mai sus menţionate cu ocazia unei conferinţe desfăşurate la Bruxelles. 

Estimând că iniţiativele implementate la nivel municipal sunt insuficiente pentru a combaterea poluării excesive, în declaraţie se propune Uniunii Europene şi statelor membre să contribuie la eliminarea motoarelor diesel şi să stimuleze achiziţia de vehicule puţin poluante. 

Documentul face referire şi la scandalul ''Dieselgate'', declanşat după ce s-a aflat că societatea germană Volkswagen a măsluit rezultatele testelor pentru emisiile de noxe prin modificarea unor programe informatice. 

În acest context, organizaţiile menţionate cer ca Vestul Europei să nu se debaraseze de vehiculele ale căror emisii poluante au fost astfel trucate exportându-le în ţările din Est, dacă emisiile de noxe pentru acele vehicule nu au fost mai întâi aduse la nivelul normal. 

În plus, declaraţia mai insistă ca aceste vehicule afectate de operaţiunea frauduloasă de trucare a noxelor şi care au fost ulterior modificate pentru a se remedia situaţia să fie supuse unor noi teste în condiţii reale de trafic. 

Declaraţia mai susţine şi crearea unui fond european pentru aer curat în oraşele cele mai afectate de poluarea generată de motoarele diesel. 

Dincolo de această chestiune, se mai solicită şi elaborarea pe ansamblu a unor obiective mai ambiţioase de reducere a poluării, printre acestea fiind şi acordarea de stimulente financiare prin care parcul auto european să fie înnoit cu vehicule mai puţin poluante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel