Digitalizarea în Sănătate. Șerban Semeniuc (Regina Maria): Cuvântul de ordine este interoperabilitatea

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
EXCLUSIV
Șerban Semeniuc, Corporate Affairs Director, Regina Maria, a explicat, în cadrul dezbaterii DC Media Group cu titlul ”Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?”, modul în care au fost implementate soluţiile de digitalizare în cadrul reţelei Regina Maria. 

"E clar că avem nevoie de digitalizare, e clar de ce avem nevoie, am văzut care ar fi propunerile pentru sistemul public, iar pentru mine acum este uşor să vă prezint ce am făcut noi în parcursul nostru digital în ultimii zece ani. Digitalizarea este un ecosistem şi cuvântul de ordine este interoperabilitatea. Nu doar interoperabilitatea dintre multiplele aplicaţii şi sisteme pe care un furnizor le foloseşte în interiorul organizaţiei sale ci şi cu ceilalţi; în principal interoperabilitatea cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru raportarea serviciilor, dar şi cu ministerul şi DSP-urile pentru transferul de informaţii care să ajute punerea în circulaţie de politici publice de sănătate.

Parcursul nostru digital a început acum mai bine de zece ani, după ce am reuşit şi am pus la punct un dosar medical al pacientului care în prezent este folosit de peste şase milioane de persoane şi cuprinde absolut toate investigaţiile medicale pe care un pacient le-a făcut în interiorul infrastructurii Regina Maria, ne-am concentrat foarte mult pe pacient. Până la urmă cu toţii putem vorbi de puterea pacientului, de finanţarea care să urmeze pacientul, dar cel mai important este să-i dăm acces pacientului la datele proprii. Iar pentru aceasta am construit un dosar medical, am construit conturi unice per pacient prin intermediul cărora pacientul se poate loga în mod securizat la infrastructura Regina Maria, are acces la istoricul lui medical, se poate programa electronic. Am dat putere pacientului de a se programa acolo unde doreşte, fiind deschişi în a prezenta pacientului cum arată programul nostru, cum arată programul unui medic.

În continuare, pacientul are posibilitatea de a-şi crea electronic acest cont, de a solicita o consultaţie prin telemedicină, prin clinica virtuală cu un medic. Chiar vorbeam în această dimineaţă cu colegii mei care-mi spuneau că aproape am atins borna de un milion de programări pentru clinica virtuală, începând cu anul 2020. Prin urmare, pentru noi a fost un real ajutor implementarea soluţiei de telemedicină, degrevând clinicile şi spitalele de pacienţi care au putut fi observaţi sau consultaţi în regim de consultaţii la distanţă.

În continuare avem soluţii de digitalizare care privesc clienţii noştri corporate, cei care au abonamente medicale şi cărora le dăm posibilitatea să-şi pună în sistemele noastre angajaţii sau beneficiarii de abonamente, ulterior având acces direct asupra statusurilor privind serviciile de medicina muncii.

Un aspect deosebit  de important asupra modului în care am văzut digitalizarea a fost, în ultimii ani, accesul la soluţii de inteligenţă artificială. Suntem, cred, primii furnizori din România care am implementat soluţii de inteligenţă artificială pentru investigaţiile imagisitice, computer tomograf, radiografii şi mamografii şi soluţia implementată cu un partener din Timişoara nu înlocuieşte medicul ci îi atrate acestuia atenţia asupra zonelor care ar putea să fie afectate. Nu înlocuim activitatea medicală umană, ci îl ajutăm pe medic să ia o decizie mai bună şi mai rapidă", a explicat, în intervenţia sa, Șerban Semeniuc.  

VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Prof. Mircea Coșea
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Termificare / Foto: Freepik
Comisarul european Valdis Dombrovskis / FOTO: Wikipedia

UE vrea „mai multă claritate” privind dorințele americane

În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Mașini / FOTO: Freepik
Calcule / FOTO: Freepik

pixel