Cum se compensează facturile la gaze și electricitate
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Foarte mulți clienți s-au trezit cu facturile fără compensare
Foarte mulți clienți s-au trezit cu facturile fără compensare
Începând cu luna noiembrie, statul va compensa facturile la energie electrică și gaze. Această facilitate se va aplica până în luna martie 2022.

Necesitatea introducerii unui mecanism de compensare a facturilor la electricitate sau gaze naturale a apărut după ce, în cursul anului, prețul la energie electrică și gaze naturale a crescut considerabil, iar numeroase familii au acum dificultăți în acoperirea costurilor suplimentare.

OUG 118/2021 introduce un "mecanism de compensare pentru perioada noiembrie 2021- martie 2022, astfel încât prețurile la energie electrică și gaze naturale plătite de către consumatorul casnic să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică".

Compensarea facturii la energie electrică

Ordonanța stabilește subvenționarea unei părți din facturile consumatorilor casnici de electricitate, pentru consumurile cuprinse între 150 kWh - 1.000 kWh (pe toată perioada sezonului rece: noiembrie - martie). În ceea privește nivelul compensației, clienții casnici vor beneficia de o compensare în sumă fixă de 0,21 lei/kWh, aferentă consumului de energie electrică amintit.

Citește și: Franța nu mai așteaptă și trece la PLAFONAREA prețurilor la gaze și electricitate

Compensația /kWh este valoarea în lei reprezentând media aritmetică a tarifelor reglementate - tariful pentru serviciul de distribuție al energiei electrice, tariful pentru serviciul de transport și componentele tarifului de transport și tariful pentru serviciul de sistem -, iar prețul de referință luat în calcul pentru energia activă este 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și taxa pe valoarea adăugată.

Asta înseamnă că fie se va aplica o compensație de 0,21 lei/kWh, dacă prețul pe kWh din care se scade compensația e mai mare de pragul de 0,68 de lei/kWh, fie se va folosi diferența până la prețul de referință (0,68 de lei/kWh), în cazul în care aplicarea compensației maxime (0,21 lei/kWh) ar duce prețul final ce va trebui plătit de clientul casnic la valori sub prețul de referință.

Compensarea facturii la gaze

La gazele naturale însă, ajutorul de la stat va fi de 25% din valoarea facturii lunare din perioada noiembrie - martie. Acest ajutor va fi acordat celor cu un consum lunar de gaze naturale cuprins între 80 m³ și 1.000 m³.

Compensația se va aplica clienților casnici care au încheiate contracte de furnizare de gaze naturale la un preț de referință al gazelor naturale mai mare de 125 lei/MWh. Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul vânzare a gazelor naturale.

În situația în care, în urma aplicării compensării, valoarea reprezentând diferența dintre prețul de vânzare a gazelor naturale și suma de compensare este mai mica de 125 lei/MWh, se va compensa doar diferența dintre prețul de vânzare a gazelor naturale și prețul de referință.

Limitele de consum de gaze naturale aplicabile în perioada de compensare 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 sunt:

  • 150 m³ - noiembrie;

  • 250 m³ - decembrie;

  • 250 m³ - ianuarie;

  • 200 m³ - februarie;

  • 150 m³ - martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel