Discursul lui Isărescu. Negrescu: Să compari inflația din România cu cea din zona euro este o prostie
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Românii au nevoie de soluții, nu de constatări
Românii au nevoie de soluții, nu de constatări
EXCLUSIV
Analistul financiar Adrian Negrescu a comentat, pentru DCBusiness, discursul guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, subliniind, printre altele, că, din păcate, în loc să vină cu soluții, BNR și guvernanții se mulțumesc doar să constate. 

”Banca Națională a ratat ținta de inflație, a ratat stabilitatea prețurilor, a ratat posibilitatea de a tempera, oarecum, acest iureș al creșterilor de dobândă. Faptul că Mugur Isărescu vine și constată, practic, aceste lucruri, ne întărește faptul că inclusiv la Banca Națională nu a existat o strategie, nu au existat niște măsuri care să preîntâmpine această problemă cu care ne confruntăm și care afectează, din păcate, veniturile tuturor românilor”, a declarat Adrian Negrescu.

Pe banii noștri ne-am fi dorit altceva  

Analistul a subliniat că, în timp ce noi toți traversăm o ”perioadă în care puterea de cumpărare a scăzut drastic, în care românii își drămuiesc banii de la o zi la alta, Banca Națională, la fel cum fac și guvernanții, constată ca avem cele mai mari dobânzi din Europa, că plătim facturi uriașe la energie și la gaze, că viața este din ce în ce mai scumpă. Nu cred că pe banii contribuabililor, pe banii noștri, din taxele și impozitele noastre ne-am fi dorit să avem niște oameni care doar constată problemele cu care se confruntă economia. Pe banii noștri am fi dorit să avem oameni care să acționeze și să ia decizii pentru a nu se ajunge în această situație în care ne aflăm acum”, a adăugat expertul financiar. 

Cum comentați afirmația Guvernatorului BNR, potrivit căruia băncile au cam sărit calul?

”Banca Națională ar fi trebuit să cheme la masa discuțiilor reprezentanții băncilor, să discute despre nivelul dobânzilor interbancare, să încerce să tempereze acest elan al bancherilor de a transfera toate costurile generate de inflație, de problemele economice pe spatele clienților. Pentru că d-aia există o Bancă a statului român: să-i ajute pe cetățenii statului, să ia măsuri pentru ca băncile să nu-și permită să crească dobânzile la cel mai ridicat nivel din Europa. 

Noi nu ne putem compara cu dobânzile din zone euro, noi nu ne putem compara cu prețurile din zona euro, pentru simplul motiv că nu avem veniturile lor. Veniturile din zona euro sunt de vreo patru, ba chiar de cinci ori mai mari decât în România. Să compari inflația din România cu inflația din zona euro este o prostie, o greșeală și denotă faptul că nu ești racordat la realitatea economică din România. Mare parte din populația României trăiește la limita sărăciei, mai mult de jumătate din populația României se încălzește cu lemne în 2022. Sunt români care cu greu reușesc să-și plătească facturile. Cred că Mugur Isărescu și cei care se află la Guvern ar fi trebuit să vină cu soluții, nu cu constatări. Constatări putem face și noi. Dar soluții, ei sunt cei îndrituiți să le ofere, să le impună și să preîntâmpine situația economică spre care ne îndreptăm, adică spre recesiune”, a atras atenția Adrian Negrescu.  

Un program numit ”Prima sobă”

În același timp, analistul a apreciat că, ”dincolo de a se lăuda cu cardurile pentru săraci, cu banii pentru alimente, guvernanții ar fi trebuit să se gândească mai ales la încălzirea locuințelor și să lanseze, părere mea, un program intitulat ”Prima sobă”, un program prin care să subvenționeze, practic, achiziția de lemne pentru populația din mediul rural. De ce spun acest lucru? Pentru că prețul lemnelor de foc s-a dublat în România, iar autoritățile nu fac altceva decât să constate această situație care afectează mai mult de jumătate din populația României. Riscăm ca în iarna 2022-2023, mare parte din populație să sufere de frig, pentru că nu va avea bani de lemne. Și nu este exclus ca și în marile orașe să vedem cum oamenii își instalează sobe și umblă prin parcuri după vreascuri ca să aibă cu ce să se încălzească la iarnă. 

Citește și Mircea Coșea, dezamăgit de discursul lui Mugur Isărescu. Reproșurile aduse de analist

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Michelin mută fabrica din Polonia la Zalău

Compania producătoare de anvelope Michelin va muta la...


pixel