Discursul lui Putin de 9 Mai. Cum a justificat invadarea Ucrainei
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Vladimir Putin și-a justificat invazia sa din Ucraina, care durează deja de 10 săptămâni, drept o bătălie comparabilă cu lupta împotriva Germaniei naziste, în timp ce prezida demonstrația anuală de forță militară în Piața Roșie din Moscova.

"Astăzi, apărați ceea ce părinții, bunicii și străbunicii noștri au luptat", a declarat Putin într-un discurs înaintea paradei militare de luni, flancat de veterani din al Doilea Război Mondial la celebrarea Zilei Victoriei din 9 mai, care marchează înfrângerea germană din 1945 .

Defilarea din acest an a inclus 11.000 de soldați și arme, inclusiv tancuri, sisteme de apărare aeriană și lansatoare de rachete nucleare.

Survolul planificat de avioane și elicoptere militare la Moscova, ce ar fi trebuit să includă unele care zburau în formație sub forma literei Z - litera latină care a devenit un simbol al ofensivei din Ucraina - a fost anulat din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Unii oficiali occidentali sugeraseră că Putin ar putea folosi celebrarea încheierii celui de-al Doilea Război Mondial pentru a trece la declararea oficială a războiului în conflictul pe care Kremlinul îl numește o "operațiune militară specială". Acest lucru ar fi permis Rusiei să ordone o mobilizare în masă, ceea ce ar fi putut ajuta la demararea campaniei care stagnează. Kremlinul a negat existența unor astfel de planuri, iar Putin nu a făcut nicio mențiune în discursul său. O astfel de mișcare ar forța populația rusă să se confrunte cu realitatea conflictului, care a provocat pierderi majore și pe care Putin a încercat până acum să îl țină la distanță de publicul rus.

Citește și: Vladimir Putin a condus parada militară de 9 Mai de la Moscova VIDEO

"Voi luptați pentru patrie, pentru viitor, pentru ca nimeni să nu uite lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial, ca să nu mai fie loc pentru călăi, persecutori și naziști", a spus Putin. El a insistat asupra faptului că conflictul cu Ucraina și cu națiunile Organizației Tratatului Atlanticului de Nord care îi furnizează arme a fost "inevitabil", susținând că este un răspuns la pregătirile de a ataca Donbasul controlat de separatiștii ruși și de a invada Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Kremlin în 2014. Ucraina și aliații săi resping acest lucru.

Putin a făcut din triumful Uniunii Sovietice în ceea ce este cunoscut în Rusia ca Marele Război Patriotic, în care au murit 27 de milioane de cetățeni ai Uniunii Sovietice, o justificare a eforturilor sale de a alimenta sentimentul patriotic. În acest an, cu zeci de mii de soldați care luptă în Ucraina și cu Rusia care se confruntă cu sancțiuni fără precedent din partea SUA și a aliaților săi, evenimentul a căpătat o semnificație și mai mare. Putin a declarat că Rusia luptă împotriva "neonaziștilor" din Ucraina, o afirmație pe care Kievul și aliații săi o resping.

Liderul rus, care a atacat Ucraina după ce conducerea prooccidentală a acesteia a trecut la legături mai strânse cu NATO, nu a reușit până acum să facă progrese semnificative în război, în timp ce SUA și Europa au intensificat livrările de arme către armata Kievului. Fosta națiune sovietică primește acum arme grele, inclusiv tancuri și artilerie.

Până în prezent, singurul triumf militar major pe care Putin l-a smuls este căderea încă incompletă a orașului portuar Mariupol din sudul țării, după săptămâni de asediu și bombardamente care au ucis cel puțin 20.000 de civili, potrivit oficialilor ucraineni. Luptătorii ucraineni continuă să reziste la uriașa uzină siderurgică Azovstal din oraș.

Parada din acest an de la Moscova a fost mai mică decât în ultimii ani, iar Kremlinul nu a invitat niciun lider străin. În 2005, când Rusia a marcat cea de-a 60-a aniversare a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, au participat peste 50 de lideri străini, inclusiv președintele american George W. Bush, președintele francez Jacques Chirac și președintele chinez Hu Jintao.

Înainte de evenimentul de la Moscova, televiziunea de stat a prezentat parade militare organizate în orașe mai mici din Rusia, care marchează ziua de 9 mai ca sărbătoare publică.

În aprilie, Rusia a renunțat la eforturile de a cuceri Kievul și de a-l înlătura pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și și-a îndreptat atenția către sud-estul Ucrainei. Dar și acolo, ofensiva sa a stagnat, nereușind până acum să cucerească toate teritoriile revendicate de separatiștii susținuți de Kremlin în estul Donbasului sau să finalizeze preluarea coastei sudice.

Campania rusă este foarte precaută, cu multe du-te-vino, pe măsură ce câștigă și apoi pierd teren, a declarat un înalt oficial NATO. Cu toate acestea, Putin nu este descurajat și crede că poate câștiga, a spus oficialul, pentru Bloomberg.

Fără a declara o mobilizare în masă, așa cum a făcut Ucraina, Rusia va vedea cum balanța de forțe se va înclina spre Ucraina, a declarat Michael Kofman, analist al armatei ruse la think tank-ul CNA, cu sediul în Virginia, și care a mai adăugat că o mare parte din armata rusă este acum epuizată în ceea ce privește eficiența de luptă. Au un deficit disperat de forță de muncă", a conchis analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel