Disputa de miliarde dintre România și Gabriel Resources. Ce urmează

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Exploatarea de la Roșia Poieni
Exploatarea de la Roșia Poieni
EXCLUSIV
La data de 12 iulie 2024, Secretariatul general ICSID a înregistrat acțiunea în anularea hotărârii arbitrale pronunțate în favoarea Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) în dosarul ARB/15/31, împotriva României.

Compania canadiană a solicitat suspendarea executării hotărârii arbitrale, ceea ce a dus la suspendarea provizorie a acesteia până la soluționarea cererii. În acest context, DCBusiness a cerut detalii de la Ministerul Energiei privind următorii pași pe care România îi poate face.

Procedura de anulare și etapele următoare

Conform Convenției pentru reglementarea diferendelor relative la investiții între state și persoane ale altor state, încheiată la Washington în 1965, un comitet ad-hoc de trei membri va fi numit pentru a analiza cererea de anulare. Acest comitet are autoritatea de a anula sentința arbitrală în întregime sau parțial. În cazul în care sentința este declarată nulă, litigiul poate fi reexaminat de un nou tribunal.

Informații confidențiale privind strategia Guvernului

Ministerul Energiei a precizat că detaliile strategiei de apărare a României în acest proces sunt confidențiale și nu pot fi divulgate publicului, conform prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Potrivit ministerului, "divulgarea strategiei de apărare a României în procesul de anulare a hotărârii arbitrale ar putea aduce atingere intereselor statului."

Procesul dintre România și Gabriel Resources

Conflictul dintre România și Gabriel Resources Ltd., compania canadiană care deține proiectul minier Roșia Montană, a început în 2015, când Gabriel Resources a inițiat un proces împotriva statului român la Curtea de Arbitraj Internațional a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID). Compania a cerut despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari, susținând că România a încălcat acordurile bilaterale de investiții și a blocat în mod nejustificat proiectul minier Roșia Montană, care ar fi trebuit să devină cea mai mare exploatare auriferă din Europa.

Proiectul a fost intens contestat de organizații de mediu, societatea civilă și de diverse grupuri politice, care au invocat impactul devastator asupra mediului și patrimoniului cultural. În 2013, Guvernul român a respins legea care ar fi permis exploatarea, blocând astfel proiectul.

După ani de deliberări, în martie 2024, Tribunalul arbitral ICSID a emis o hotărâre în favoarea Gabriel Resources, însă detaliile exacte ale acestei decizii nu au fost făcute publice. România a fost astfel obligată la plata unor despăgubiri semnificative, ceea ce a condus la demararea procedurii de anulare a sentinței de către Gabriel Resources.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La benzinărie / FOTO: Freepik
Un cuplu verifică un contract de asigurare / Foto: Freepik

Despăgubire record de peste 820.000 de lei, plătită în 2023

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de o...

O nouă Linie Electrică Aeriană de înaltă tensiune, aproape de finalizare
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Unitate de reciclare a deșeurilor / Foto: Freepik
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Piețe globale / Foto: Freepik
Elon Musk / Grafica: Oana Pavelescu

Elon Musk riscă o amendă uriașă în Europa

Elon Musk s-ar putea confrunta cu o amendă consistentă,...

Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett

pixel