Anchetă de amploare privind trafic de influență și cumpărare de influență în legătură cu firme din transportul alternativ
Direcția Națională Anticorupție a descins joi în opt locații din București, Ilfov și Giurgiu, într-un dosar de corupție care vizează angajați ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), acuzați că ar fi protejat ilegal mai multe firme de ridesharing care nu își achitau obligațiile fiscale către bugetul de stat.
Potrivit informațiilor confirmate de DNA și unor surse judiciare, una dintre percheziții are loc chiar la sediul central al ANAF din Capitală. Alte locații vizate de anchetatori sunt domiciliile unor persoane fizice și sedii de firme sau puncte de lucru ale unor societăți comerciale implicate în activități de transport alternativ prin aplicații digitale.
Corupție pentru protecție fiscală: funcționari suspectați că au „închis ochii”
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor fapte de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, în perioada martie – mai 2025, de către funcţionari publici cu atribuţii de control din cadrul ANAF”, se arată într-un comunicat oficial al instituției.
Potrivit procurorilor, funcționarii ANAF sunt suspectați că ar fi oferit protecție fiscală unor firme de ridesharing, care, în schimbul unor foloase necuvenite, ar fi fost „ferite” de controale sau de sancțiuni, deși aveau restanțe importante la plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor.
Impact bugetar și încredere publică afectată
Ancheta vizează, de asemenea, mai mulți administratori sau persoane cu influență din cadrul companiilor de transport alternativ, care ar fi cumpărat influență pentru a evita plata obligațiilor fiscale. Conform DNA, faptele investigate au un impact negativ nu doar asupra veniturilor bugetare, ci și asupra încrederii cetățenilor în instituțiile statului.
„Faptele de corupţie investigate sunt presupus a fi comise pentru protejarea şi favorizarea unor persoane fizice şi juridice care eludează plata taxelor, impozitelor şi contribuţiilor datorate bugetului statului, cu impact negativ asupra serviciilor publice şi, astfel, erodarea încrederii în stat, în instituţii şi în administraţia publică”, subliniază procurorii DNA.
Ridesharing-ul, în centrul unei rețele de influență fiscală
Firmele de transport alternativ, care activează prin intermediul unor platforme populare de tip ridesharing, sunt vizate tot mai des de autoritățile de control pentru nereguli legate de fiscalizare, licențiere și contracte de muncă. Ancheta DNA scoate la iveală un posibil mecanism prin care unele dintre aceste companii ar fi fost scutite de consecințele legii prin coruperea unor inspectori fiscali.
Deocamdată, DNA nu a anunțat rețineri sau măsuri preventive, ancheta aflându-se în faza de percheziții și administrare a probelor. Ancheta continuă pentru clarificarea rolului fiecărui suspect și pentru evaluarea prejudiciului adus bugetului public.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Dobânzile din piața monetară...
Percheziții DNA la sediul ANAF...
Veşti bune de la BNR privind...
Piaţa de energie se va...
Cătălin Leonte, directorul...
AFM pune la dispoziția...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Curtea Constituţională a României a validat rezultatul...
Cifra de afaceri din industrie...
Proiectele de acte normative...
Europenii ar putea plăti mai...
Comisia Europeană spune „nu”...
Congresmanul republican Joe...
Cazinourile online au evoluat considerabil de la...