Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Joi, Banca Turciei a anunțat o majorare semnificativă a ratei dobânzii de politică monetară cu 500 de puncte de bază, atingând astfel un nivel record de 40%, cel mai înalt de la preluarea puterii de către Recep Tayyip Erdogan, conform informațiilor furnizate de AFP.
Această creștere a ratei dobânzii este mult peste așteptările pieței, care anticipa o majorare de doar 250 de puncte de bază. Banca Turciei a explicat într-un comunicat că această măsură este necesară pentru a atinge un nivel adecvat de strângere monetară, esențial în stabilizarea unei traiectorii de dezinflație. Ca urmare, ritmul de strângere monetară va încetini, iar procesul va fi finalizat mai rapid.
De la alegerile prezidențiale din mai, în care Erdogan și-a consolidat poziția, noua echipă de la conducerea Băncii Centrale și Ministerul Economiei a majorat dobânda de referință de la 8,5% la 40%. Această acțiune a fost inițiată pentru a contracara inflația, care în luna precedentă atinsese 61,36%, conform datelor oficiale.
Economiștii interpretează necesitatea de a aduce costul creditului la cel mai înalt nivel de la preluarea puterii de către Erdogan în 2002 ca un semn al crizei profunde generată de politicile adoptate de șeful statului.
Contrar teoriilor economice tradiționale, Erdogan a susținut mult timp că dobânzile ridicate alimentează inflația. Prin urmare, el a exercitat presiuni asupra Băncii Centrale a Turciei pentru a reduce dobânda de politică monetară, susținând astfel producția și exporturile. Cu toate acestea, dobânzile scăzute au alimentat inflația, care în octombrie anul trecut a atins cote de 85%. În paralel, moneda turcă s-a depreciat pe măsură ce oamenii au căutat să-și protejeze economiile prin achiziționarea de dolari și aur.
După câștigarea alegerilor prezidențiale din mai, Erdogan și-a schimbat poziția și a numit doi foști bancheri de pe Wall Street, Mehmet Simsek și Hafize Gaye Erkan, în funcțiile de ministru al Finanțelor și guvernator al Băncii Centrale a Turciei. Noua echipă de tehnocrați a început să revizuiască măsurile neortodoxe adoptate anterior, considerate responsabile pentru alungarea investitorilor străini și declanșarea unei serii de crize monetare.
În prezent, Erdogan exprimă încredere în noua sa echipă economică și recent a declarat că economia turcă ar putea intra în curând într-un ciclu virtuos de dezinflație și apreciere a lirei. "Vom câștiga încrederea investitorilor prin politici sănătoase și reforme structurale", a subliniat președintele Turciei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...