Dolarul, la cel mai redus nivel din ultimele cinci luni în timp ce euro a crescut (REUTERS)
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dolari. Foto: Pexels.com
Dolari. Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
  • Dolari. Foto: Pexels.com
  • Foto: Pexels.com
Dolarul a scăzut la un minim al ultimelor cinci luni miercuri, în timp ce euro a atins un vârf al ultimelor patru luni, în contextul volumele reduse de tranzacționare la sfârșitul anului, transmite Reuters.

Dolarul a scăzut la un minim de cinci luni miercuri, iar euro a atins un vârf de patru luni, în contextul așteptărilor că Rezerva Federală ar putea reduce în curând ratele dobânzilor, dar volumele reduse de tranzacționare la sfârșitul anului limitează mișcările.

Cu mulți traderi în vacanță, se estimează că volumele vor fi reduse până după Anul Nou.

Indicele dolarului, care măsoară moneda americană față de șase concurenți, a scăzut la 101,41, cel mai scăzut nivel din 28 iulie. Indicele este pe cale să înregistreze o scădere de 1,9% în 2023, după două ani consecutivi de câștiguri puternice, generate de anticiparea creșterilor ratei de la Fed și apoi de creșterile reale ale ratei de la Fed pentru a combate inflația.

"Dintr-o perspectivă globală, mă aștept ca piețele să rămână liniștite", a declarat Jens Magnusson, economist șef la SEB.

"Avem încă piețe de acțiuni puternice și acest lucru este probabil să continue până la Anul Nou. Dacă nu se întâmplă nimic din punct de vedere geopolitic, atunci piețele valutare vor rămâne destul de calme în următoarele câteva zile."

Slăbiciunea recentă a dolarului - indicele se pregătește să înregistreze a doua lună consecutivă de pierderi - a fost generată de anticiparea reducerii ratelor de către Fed în anul următor, afectând atractivitatea dolarului.

Piețele estimează acum o 85% șansă de reducere a ratei începând din martie 2024, potrivit instrumentului CME FedWatch, cu peste 150 de puncte de bază de tăieri estimate pentru anul viitor.

Datele SUA care arată o inflație în scădere au întărit pariurile privind facilitarea ratelor în anul următor.

 

Ce se întâmplă cu euro

 

Între timp, euro a crescut cu 0,1% la 1,1053 dolari, atingând un maxim de patru luni de 1,1055 dolari. Moneda unică a crescut aproape 3% în acest an și se îndreaptă spre a treia lună consecutivă de câștiguri, egalând seria din anul trecut.

"În general, atât timp cât povestea de aterizare ușoară este vie și sănătatea apetitului pentru risc este bună, cred că oamenii se vor uita mai mult spre euro decât spre dolar", a spus Magnusson de la SEB.

Yenul japonez s-a depreciat cu 0,1% la 142,52 față de dolar și se îndreaptă spre o scădere de 8% în acest an, deși moneda asiatică a înregistrat o perioadă de forță în ultimele săptămâni, reflectând așteptările că Banca Japoniei va ieși în curând din politica sa ultra-lejeră.

Un rezumat al opiniilor exprimate la întâlnirea din 18-19 decembrie a băncii centrale a arătat că responsabilii BOJ au văzut necesitatea menținerii politicii monetare ultra-lejere pentru moment, cu unii cerând o dezbatere mai profundă cu privire la o posibilă ieșire din stimularea masivă.

Rezumatul opiniilor a fost într-o anumită măsură dovish și nu a arătat un sentiment de urgență pentru a pune capăt politicilor ultra-lejere, potrivit strategilor Saxo.

Momentul probabil al sfârșitului politicilor va fi mai târziu decât anticipă piața, au spus strategii Saxo într-o notă.

Dolarul australian și dolarul neo-zeelandez au atins ambele un nou vârf de cinci luni mai devreme în sesiune. Aussie a fost ultima dată la 0,6836 dolari, în timp ce kiwi era la 0,6324 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel