Dolarul scade pe piețele mondiale! Lira sterlină, în creștere
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Evoluțiile principalelor monede mondiale
Evoluțiile principalelor monede mondiale
Totuși, dolarul american a reușit să atingă cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii în raportul cu yenul japonez. 

Indicele dolarului american s-a îndepărtat de valorile maximele atinse anterior și a scăzut marți, în timp ce acțiunile americane s-au scuturat de sentimentul negativ inițial, intrând pe un teren pozitiv. În același timp însă, dolarul a reușit să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani în raport cu yenul japonez.

Acțiunile de pe Wall Street au crescut în prima parte a ședinței de tranzacționare, inversând cursul după ce fiecare dintre principalii indici de pe Wall Street a deschis cu pierderi abrupte, iar Nasdaq a cedând peste 1%, ceea ce a diminuat apetitul pentru moneda americană, un refugiu sigur.

Dolar, euro, yen

Indicele dolarului a scăzut cu 0,117%, la 102,340, iar euro a crescut cu 0,07%, la 1,0702 dolari. Yenul s-a depreciat până la 132,99 pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din 3 aprilie 2002. Dolarul s-a întărit în raport cu yenul din cauza politicilor divergente ale băncilor centrale respective.

"Motivul pentru care dolarul se descurcă atât de bine este pentru că Rezerva federală a SUA se dă peste cap și spune că va crește ratele cu 50 de puncte de bază și cu încă 50 de puncte de bază și alte 50 de puncte de bază și tot așa", a apreciat Thomas Martin, manager senior de portofoliu la Globalt Investments din Atlanta.

"Pe de altă parte, în cazul yenului, Japonia spune ferm că nu, inflația nu va fi o problemă, nu o înțelegem, așa că nu majorăm ratele, așa că nu revenim asupra relaxării cantitative." Guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, și-a reiterat punctul de vedere, declarând că un yen slab este benefic pentru economie dacă mișcările sale nu sunt prea bruște, comentariu care a urmat căderii monedei la un nou minim al ultimelor două decenii.

Yenul japonez a slăbit cu 0,44% față de dolar, ajungând la 132,45 pentru un dolar, în timp ce lira sterlină s-a tranzacționat ultima dată la 1,2575 dolari, în creștere cu 0,36% în această zi.

După ce a atins un maxim al ultimilor aproape 20 de ani, 105,01 pe 13 mai, indicele dolarului a scăzut până în jurul nivelului de 102, deși raportul puternic de vineri privind locurile de muncă a ajutat dolarul să înregistreze primul câștig săptămânal din ultimii trei.

Lira sterlină s-a întărit față de dolar, revenind după ce a scăzut la minimul ultimelor trei săptămâni în raport cu dolarul, după ce premierul britanic Boris Johnson a scăpat de un vot de încredere care l-a lăsat rănit din punct de vedere politic.

Dolarul australian a crescut cu 0,35% față de dolarul verde, până la 0,722 dolari, după ce Reserve Bank of Australia a majorat dobânda sa bancară cu 50 de puncte de bază, până la 0,85%, cea mai ridicată din ultimii 22 de ani, și a anunțat că vor urma și alte măsuri de înăsprire în lupta sa pentru a limita inflația galopantă.

Investitorii vor asculta joi declarațiile Băncii Centrale Europene, când va face următorul anunț de politică monetară, în timp ce Rezerva Federală a SUA este așteptată să își anunțe politica săptămâna viitoare. În ceea ce privește criptomonedele, bitcoin a scăzut cu 5,06%, la 29.850,00 dolari.

Ce face leul românesc

La București, moneda naţională s-a depreciat, marţi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9426 lei, în creştere cu 0,07 bani (0,01%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9419 lei.

Leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,6260 lei, în creştere cu 2,57 bani (+0,56%), comparativ cu luni, când s-a situat la 4,6003 lei.

În schimb, moneda naţională s-a apreciat în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 4,7393 lei, în scădere cu 4,84 de bani (-1,01%), faţă de 4,7877 lei, cotaţia anterioară.

Gramul de aur s-a scumpit, marţi, cu 71,98 bani (+0,26%), până la valoarea de 274,7921 lei, de la 274,0723 lei, în şedinţa precedentă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel