Recensământul efectuat în Statele Unite o dată la zece ani include întreaga populaţie de pe teritoriul american, inclusiv persoanele fără adăpost şi din azilurile de bătrâni, imigranţii ilegali şi pe cei fără adresă stabilă, care locuiesc în rulote.
Trump a afirmat într-un comunicat că refuză să acorde 'reprezentare parlamentară străinilor care intră sau rămân în ţară ilegal, deoarece astfel s-ar crea stimulente perverse şi ar fi subminat sistemul nostru de guvernământ'. 'Aşa cum nu le dăm puteri politice celor aflaţi aici temporar, ar trebui să nu le dăm puteri politice nici celor care nu ar trebui să se afle aici deloc', a explicat el.
Mike Pompeo la Londra! Motivul? Relațiile reci cu China
Recensământul populaţiei de circa 327 de milioane determină alocarea unor subvenţii federale în valoare de 675 de miliarde de dolari şi numărul de locuri alocate fiecărui stat în Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA, în funcţie de numărul de locuitori.
Ca preşedinte, Trump a insistat asupra combaterii imigraţiei ilegale. El a acuzat 'stânga radicală' că încearcă să desfiinţeze ideea de cetăţenie şi să îi 'ascundă' pe străinii care trăiesc ilegal în Statele Unite. Subiectul prezintă un interes ridicat pentru electoratul liderului de la Casa Albă, care candidează pentru realegere în noiembrie.
Organizaţia neguvernamentală Uniunea Americană pentru Libertăţile Civile (ACLU), foarte influentă, a apreciat că decizia de marţi a preşedintelui este anticonstituţională şi a anunţat că se va adresa instanţelor.
Procuroarea generală a statului New York, Letitia James, a anunţat că va face recurs împotriva ordinului prezidenţial. 'Nimeni nu încetează să mai fie o persoană fiindcă nu are acte. Conform legii, orice rezident în SUA în timpul recensământului, indiferent de statut, trebuie luat în calcul', a susţinut ea, criticând 'politica anti-imigraţie' a guvernului de la Washington, despre care afirmă că urmăreşte să 'răstoarne echilibrul puterii'.
Nancy Pelosi, lideră democraţilor din Congres şi preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, l-a acuzat pe Trump că vrea 'să inducă din nou teamă şi neîncredere' în comunităţile vulnerabile şi tradiţional subestimate în statistici.
Anul trecut, Curtea Supremă a Statelor Unite a stabilit că decizia guvernului de a chestiona participanţii la recensământ despre cetăţenie este ilegală. Întrebarea respectivă nu mai figura în chestionare de peste 60 de ani; potrivit Biroului de Recensământ, reintroducerea ei ar fi putut determina între 1,6 şi 6,5 milioane de imigranţi să nu participe sau să facă declaraţii false, de teamă că vor fi identificaţi.
Conform unei estimări a Centrului de Cercetare Pew, în SUA locuiau ilegal în 2017 între 10 şi 11 milioane de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...