Un grup de mari case de discuri dau în judecată două companii AI

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
AI / sursa foto: Freepik.com
AI / sursa foto: Freepik.com
Un grup de case de discuri, printre care Universal Music Group (UMG), Sony Music Entertainment și Warner Records dau în judecată două dintre cele mai importante nume din domeniul producției de muzică generată cu AI.

Aceste case de discuri susțin că cele două companii le-au încălcat drepturile de autor, informează The Verge.

Cele două companii de inteligență artificială, Suno și Udio, sunt cunoscute pentru că oferă posibilitatea utilizatorilor să scrie mesaje pentru a produce melodii originale. Ambele companii s-au bucurat de un succes răsunător.

Casele de discuri susțin că operele artiștilor din toate genurile și epocile au fost folosite fără consimțământul lor.

Procesele au fost intentate de Recording Industry Association of America (RIAA), puternicul grup care reprezintă principalii actori din industria muzicală, și de un grup de case de discuri. RIAA solicită daune de până la 150.000 de dolari pentru fiecare lucrare și unele taxe suplimentare.

"Acestea sunt cazuri clare de încălcare a drepturilor de autor care implică copierea fără licență a înregistrărilor. Suno și Udio încearcă să ascundă întreaga amploare a încălcării drepturilor, în loc să își plaseze serviciile pe o bază solidă și legală", a declarat Ken Doroshow, directorul juridic al RIAA, într-un comunicat de presă.

"Dacă Suno ar fi depus eforturi pentru a evita copierea înregistrărilor sonore ale reclamanților și integrarea lor în modelul său de inteligență artificială, serviciul Suno nu ar fi fost capabil să reproducă imitații convingătoare ale unei game atât de vaste de expresii muzicale umane la calitatea pe care Suno o pretinde", se arată în plângere.

Procesele reprezintă un pas important în lupta controversată dintre industria muzicală și companiile tehnologice care oferă instrumente de inteligență artificială. Universal Music Group și alți producători muzicali au dat anterior în judecată Anthropic pentru distribuirea versurilor de melodii protejate de drepturi de autor atunci când utilizatorii solicitau sistemul Claude 2.

Platforme precum TikTok și YouTube au fost, de asemenea, luate în vizor pe măsură ce muzica generată de AI a proliferat online. La începutul acestui an, muzica artiștilor UMG, inclusiv Taylor Swift, a fost temporar eliminată de pe TikTok, deoarece cele două companii nu au reușit să ajungă la un acord de licențiere, în parte din cauza preocupărilor legate de inteligența artificială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel