Dreptul de a lucra ca bonă. Câștiguri suplimentare pentru aceste persoane

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se poate câștiga o sumă echivalentă cu salariul minim
Se poate câștiga o sumă echivalentă cu salariul minim
Mamele aflate în concediu de creștere a copilului (CCC) vor putea îngriji și un alt copil, rotunjindu-și, astfel, veniturile, potrivit unui proiect legislativ intrat în dezbaterea senatorilor. Conform legislației actuale, o persoană nu are dreptul de a lucra ca bonă decât în calitate de angajată la o firmă acreditată pentru asta sau pe cont propriu, ca persoană fizică autorizată.

Propunerea legislativă pentru modificarea si completarea legii nr.167 din 2014 privind exercitarea profesiei de bonă, cu modificările şi completările ulterioare a fost pusă recent în dezbatere la Senat și are nevoie, pentru a se aplica, de adoptarea Parlamentului și de semnătura șefului statului.

În esență, documentul ar putea oferi unei noi categorii de persoane posibilitatea de a exercita profesia de bonă: mamele aflate în CCC. Mamele “care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de creștere a copilului, conform legii, pot primi un copil în îngrijire, altul decât cel propriu/cei proprii, în calitate de bone”, se arată în proiectul de act normativ.

Citește și Dreptul la despăgubiri. Când angajatorul trebuie să plătească

Mamele care vor lucra ca bone vor primi lunar de la stat, pentru un copil luat în îngrijire, o sumă de bani egală cu valoarea salariului minim pe economie. Fondurile pentru plata mamelor aflate în CCC ce lucrează ca bone vor fi asigurate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, același minister urmând să stabilească și să implementeze și procedurile necesare pentru efectuarea acestor plăți.

Conform proiectului, părinții copiilor îngrijiți de mamele aflate în CCC vor trebui să demonstreze serviciilor sociale că sunt angajați și nu se pot ocupa de propriul copil, printr-un document eliberat de angajator. Proiectul nu ia în calcul însă și limita veniturilor pe care le poate obține o persoană aflată în CCC simultan cu indemnizația aferentă și care a ajuns la 6.250 de lei pe an. Așadar, dacă e să respecte actualele reguli, mamele ce vor dori să lucreze ca bone vor trebui să o facă fie doar până ating acest prag anual, fie să renunțe la indemnizația de creștere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel