Dumitru Chisăliță: Soluția pentru un preț corect la energie este SIMPLĂ

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Cât costă amânările în cazul legii offshore
Cât costă amânările în cazul legii offshore
EXCLUSIV
Profesorul Dumitru Chisăliță, analist și președinte al Asociației Energia Inteligentă, a declarat pentru DCNews și DCBusiness, că autoritățile par să ignore prețurile la gaze.

Dumitru Chisălița a atras atenția că dacă Ordonanța de Urgență va ieși așa cum e scrisă în momentul de față ”vreau ca toți românii să afle că atunci când le vor veni facturile din februarie în luna martie, adică la sfârșitul iernii, vor plăti mai mult decât au plătit anul trecut. Vor plăti facturi mărite, vor plăti sume importante de bani”.

Specialistul a atras atenția că: ”Nu o să poți să mai dai vina atunci probabil pe furnizori, nu o să mai dați vina pe ruși”. Acesta a criticat modul în care ordonanța a fost gândită și acuză inițiatorii că nu rezolvă problema pentru că nu atacă adevărata problemă și anume prețul gazelor, ”nu pune punctul pe i”. 

”Punctul pe ”i” al problematicii au fost facturile la gaze naturale, care prin modul în care s-a creat atât prețul de plafonare cât și nivelul la care se acordă în compensare pentru consumul de gaze naturale a făcut ca foarte puțini români să beneficieze de fapt niște avantaj sau să beneficieze de un ajutor real”, spune Chisăliță și adaugă; ”În acest act normativ se persistă cu această chestiune. Din nou se pune în față situația energiei electrice. Aici se vine cu niște elemente suplimentare, sunt binevenite din punctul lor de vedere, o să avem la anumiți consumatorii facturi mai mici valoric decât în anul 202”.  

Profesorul pune degetul pe rană și atrage atenția că ”Foarte puțin contează în bugetul familiei factura de energie care înseamnă doi-trei la sută față de factura de gaze care înseamnă 18-20-25 la sută. Adică cumva ieșim în față cu o măsură care arată foarte spectaculos dar în spate, problema o lăsăm în continuare nerezolvată”. 

Ceea ce e bun totuși în noua Ordonanță este faptul că de plafonarea prețurilor la energie și gaze vor beneficia de această dată și consumatorii non-casnici: ”Asta este de fapt o chestiune extraordinar de importantă, pentru că ar fi un element care ar salvat de la faliment probabil mii sau zeci de mii de companii și ca atare este un aspect care îl punctez la zona pozitivă și sunt foarte curios dacă el va rămâne până la final și practic va deveni o lege și această lege se va aplica în viitor”, a mai spus Chisăliță.

Analistul a atras atenția că: ”Din analizele noastre, dacă nu se face nimic, consumatorii casnici se vor confrunta în aprilie cu creșteri de preț de 100-125 % față de prețurile pe care le aveau anul trecut. Adică asta este o certitudine spre care ne îndreptăm. Da, întradevăr este o chestiune pe care trebuie să ne îndreptăm, dar vrem să ne îndreptăm într-un mod foarte constructiv și ținând seama de ce se poate face cu adevărat și cum se poate face ca astfel de măsura să funcționeze. Plafonarea prețurilor care pare a fi soluția din soluția miraculoasă.

Dumitru Chisăliță: Consumatorii vor avea o mare supriză în martie

Expertul a mai explicat că: ”Dacă s-ar fi făcut atunci când am propus-o noi (plafonarea n.r.) în luna septembrie 2021, aveau o șansă. În momentul de față, șansa de a plafona prețul este foarte redusă pentru că trebuie să avem în vedere, că majoritatea producătorilor și-au încheiat contracte de vânzare a gazelor naturale pe un an, pe do- trei ani, pe cinci ani de zile. (...) adică nu pot să plafoneze ceea ce nu s-a vândut”, și a mai adăugat că plafonarea ar trebui să fie coroborată și cu alte măsuri precum interzicerea exporturilor și a amintit de situația din anul 2012 când o foarte mare cantitate de gaze a plecat la export pentru că ”noi am scăzut artificial prețul față de prețul de la Viena iar gazele s-au vândut în Austria și Ungaria sau în alte țări”.

Chisăliță a mai spus că în forma actuală a ordonanței salvează” 25-50 la sută din consumatori și îi omori pe ceilalți și creezi o presiune extraordinar pe ceilalți, pentru a face o subvenție încrucișată astfel încât lucrurile pe termen mediu să dea bine. Deci această problemă a plafonării care, repet, se putea face în urmă cu șase luni de zile, sau mă rog erau șanse mai mari să se facă atunci, acum devine mult mai mult mai greu de pus în aplicare și nu în ultimul rând trebuie să punctăm o chestiune foarte clar în anul 2032. În conformitate cu analizele pe care le-am făcut, 64% din factura pe care o plătește un român în medie la gaze, ajunge sub diverse forme, sub diverse taxe, tarife, accize, redevențe care ajung la stat. Deci până la urmă, o reformă a sistemului fiscal cred că este măsura și metoda cea mai simplă, cea mai bună și cu aplicabilitate cea mai mare în viitorul apropiat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel