Dumitru Chisăliță: Prețurile gazelor naturale vor crește în viitor. Cât de mult? Depinde de noi!

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dumitru Chisăliță / Foto: Agerpres
Dumitru Chisăliță / Foto: Agerpres
Prețurile gazelor naturale vor depinde de cererea și oferta de pe piața de gaze, de restricțiile reglementative aplicate formelor de energie ce emit CO₂, dar și de reglementările privind emisiile de metan, fiscalitatea energetică, taxarea directă sau indirectă a gazelor și obligațiile colaterale impuse actorilor din industria de gaze, spune Dumitri Chisăliță, șeful Asociației Energia Inteligentă.

Decalajul cererii și ofertei și impactul GNL

La nivel global, peste 50 de proiecte de GNL (gaz natural lichefiat) se pregătesc să umple decalajul dintre cerere și ofertă, estimat între 500 și 870 milioane MWh până în 2040. Se preconizează că acest decalaj va fi acoperit de proiecte cu costuri economice sub 30 €/MWh, în special din America de Nord.
În funcție de evoluția cererii de GNL, fereastra anului 2030 ar putea fi ultima oportunitate pentru dezvoltarea de noi proiecte în această industrie.

Prognozele pentru piața americană

Conform Wood Mackenzie, exporturile suplimentare de GNL din SUA vor influența prețul spot al gazelor naturale la Henry Hub, dar fără a depăși valorile recente. Deoarece prețurile finale pentru utilizatori sunt afectate de prețurile spot, creșterea acestora va avea impact asupra consumatorilor din toate sectoarele.

În sectorul industrial și energetic, prețurile spot influențează mai direct costurile, deoarece tarifele fixe sunt mai reduse în comparație cu sectoarele rezidențial și comercial.

Prețul spot Henry Hub este estimat la 4,30 USD/MMBtu în 2050, comparativ cu referința actuală de 3,80 USD/MMBtu. În scenariul pesimist, prețul ar putea ajunge la 6,40 USD/MMBtu.

În 2022, prețul spot mediu a fost de 6,52 USD/MMBtu.

Evoluția pieței asiatice

Previziunile pentru piața energetică asiatică, incluse în Perspectiva energetică internațională a EIA din 2023, indică scenarii în care gazele naturale pot depăși cărbunele și sursele regenerabile în producerea de energie în China până în 2050.
În cazul unui preț scăzut al gazelor naturale, livrările către China ar ajunge la 27 €/MWh până în 2050, iar în scenariul de referință prețul va crește la 43,8 €/MWh.

Biogazul – alternativa cu costuri reduse

Când vine vorba de prețuri, biogazul este competitiv, având costuri de producție începând de la 50 €/MWh, comparativ cu alte surse regenerabile, precum hidrogenul verde (70 €/MWh) și gazeificarea termică (90 €/MWh). Biogazul ar putea înlocui parțial gazul natural, fiind utilizat deja pentru producerea de energie și drept combustibil pentru vehicule.
Această combinație facilitează tranziția către o independență energetică bazată pe surse regenerabile.

Prognoze pentru Europa și impactul prețurilor finale

În Europa, se estimează că tarifele de transport, distribuție și stocare, alături de taxele de mediu și costurile de reducere a emisiilor, vor determina creșterea prețurilor la consumatorul final, până la 120 €/MWh.

Concurența Europa-Asia și perspectivele pentru GNL

După 2025, creșterea aprovizionării cu GNL din Qatar și America de Nord ar putea tempera prețurile, dar concurența între Europa și Asia va menține volatilitatea pe piața gazelor. Potrivit Wood Mackenzie, prețul gazelor naturale ar putea ajunge la 3,38 USD/MMBtu (10,44 €/MWh) în decembrie 2024 și la 6,01 USD/MMBtu (18,58 €/MWh) în decembrie 2025.

Previziunile pe termen lung ale Fitch Ratings și Deloitte indică o creștere constantă a prețului gazelor pe piața Henry Hub, până la 56,7 €/MWh în 2030 și 66,67 €/MWh în 2040, cu un ritm de creștere anual de 2% după 2041.

Dezvoltarea pieței globale de gaze va fi influențată de creșterea ofertei de GNL și de reglementările privind emisiile. Biogazul joacă un rol important în tranziția energetică, iar în Europa, prețurile finale pentru consumatori vor fi afectate de costurile de transport, stocare și taxe de mediu. Pe termen mediu și lung, prețurile vor fi influențate de cererea din Asia și de evoluția proiectelor de energie regenerabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România are aprobată prima tranșă
TVA
Așa prăbușiri mai rar!
O importanta linie de cale ferată va fi disponibila pentru călători
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
ASF trebuie să mai lucreze pe text

Noi obligații pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară

ASF urmează să fie desemnată să transmită date...

pexels.com
Sebastian Burduja
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Sebastian Burduja
Rulmentul / sursa foto: Facebook @OAR Concursuri
Bulgarii sunt deciși că adopte moneda unică europeană / Foto: Freepik
Cipuri / sursa foto: Freepik.com
La cumpărături
Comisia Europeană
Gigantul de lux LVMH
Wizz Air
Contribuțiile sociale sunt mult peste media OECD
Industrie / FOTO: Freepik

Prețul cuprului pare determinat să doboare toate recordurile

Această perspectivă pozitivă este atribuită confluenței...

Bani / FOTO: Freepik
Luca de Meo / FOTO: Wikipedia

Renault îndeamnă la cooperare cu producătorii chinezi

Șeful Renault, Luca de Meo, a cerut marți industriei de...

Apă curgătoare / FOTO: Freepik

Alertă maximă privind calitatea apelor dulci din Europa

Doar puțin peste o treime din apele de suprafață ale...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu

pixel