Dumitru Chisăliță: Scumpirea gazelor, un amestec complex de cauze

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Scumpirea gazelor are mai multe cauze
Scumpirea gazelor are mai multe cauze
Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a făcut câteva comentarii la cererea DCBusiness în legătură de evoluția prețurilor la gaze.

Întrebat despre raportul BP care prezintă o scădere dramatică a consumului în 2020, primul an al pandemiei, Dumitru Chisăliță a spus că în 2021, față de anul trecut, consumul a revenit iar scumpirea este justificată dar doar parțial.

Acesta a explicat faptul că scumpirea gazelor are mai multe elemente iar măsurile populiste gen Ordonanța 114 nu ar putea face decât rău pe termen lung deoarece investitorii ar fi descurajați de o astfel de măsură.

Una dintre cauzele care a dus la creșterea prețului gazelor este schimbarea rutelor de gaze din Europa de Sud Est (Gazprom), odată cu sistarea livrărilor din Ucraina în Sudul Europei și implicit modificările aduse în acoperirea cu surse a determinat și modificări importante în nivelul prețurilor gazelor importate în România.

O altă cauză este programul Gas Release Program (GRP) din cauza căruia în România prețul gazelor e cu 5% sub prețul gazelor din Europa de est, tranzacționate pe Bursa de la Viena, lucru care se întâmplă de anul trecut din iunie iar unii furnizori au făcut profit, unul chiar considerabil după ce au achiziționat gaze naturale din România și le-au exportat în țări în care se aplica prețul de la Viena (Ungaria, Austria).

Exportul gazelor naturale prin contracte pe termen mediu și lung și importul pe perioade scurte la prețuri SPOT – GRP a fost o măsură care a determinat creșterea importurilor de gaze. Mai mult gazele exportate s-au achizitionat pe bază de contracte anuale, adică la prețurile stabilite anul trecut cu livrare pentru anul 2021, în timp ce importurile sunt achiziționate SPOT, în funcție de cererea imediată, la prețuri mai mari.

O altă cauză este cerea mult mai mare decât oferta care vine pe fondul unei creșteri a cererii ”forțate” prin politici neadecvate de ”racordări gratuite”. În această vară cantitățile puse pe piață au fost cantități mici, fapt ce a ”simulat” o continuă discrepanță între cerere și ofertă. Această situație se prelungește aparent inexplicabil de 3 luni, dar nu orice luni ci luni de vară. 

Scădere ISTORICĂ a consumului de energie. Cel mai mic nivel din ultimii 76 de ani - RAPORT

Panica din piață pe fondul lipsei de informații, o altă cauză

”Având în vedere că nu toate gazele sunt tranzacționate pe bursă, foarte important, în România este existența în piață a informațiilor privind prețurile medii ale gazelor naturale tranzacționate. 

ANRE care are obligația de a realiza un raport privind prețurile medii de tranzacționare a gazelor publică rapoartele cu întârziere de 4-5 luni, fapt care a contribuit esențial în această vară la crearea unei panici pe piața gazelor naturale, esențială pentru creșterea prețului gazelor naturale”, a scris Dumitru Chisăliță.

Altă cauză sunt politicile publice neadecvate, de creștere a cererii de gaze naturale în contextul lipsei efective a resursei de gaze, și de stimulare a importurilor.

Problema principală nu este la consumatorul casnic, ci este la societățile comerciale, în special la cele pentru care energia reprezintă o componentă importantă în costul de producție. Aceste companii, după ce vor înregistra stocuri, urmare a creșterii prețului produselor lor, își vor închide porțile și vor începe disponibilizările. Nu se va mai încasa TVA, taxe, impozite, impozite pe salarii și se va pune presiune pe bugetului national pe de o parte prin reducerea veniturilor, pe de altă parte prin creșterea cheltuielilor, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Specialistul a mai spus că Asociația Energia Inteligentă apreciază necesitatea unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, care să prevadă măsuri de diminuare a impactului creșterii prețului la gaze și energie electrică, plan care deja a fost propus guvernului.

Chisăliță a mai explicat și faptul că există și o parte mai întunecată a lucrurilor, respectiv a celor care speculează astfel de momente de emoție din piață și profită, ceea ce este încă un element care se adaugă complexului de cauze care au dus la explozia prețului gazelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik

pixel