Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
”În ultimul raport al Asociației europene a instituțiilor de finanțare și creditare, unde dețin funcția de membru în Consiliul de Administrație, vicepreședinte și președinte al Grupului de lucru pe dializare și instrumente financiare, România a fost, pe intermediere financiară, figurează pe primul loc în anul 2023. Acest lucru reprezintă cel mai înalt nivel de intermediere financiară raportată la PIB dintre statele Uniunii Europene. Adică garanțiile acordate în 2023 de Fondul Național de Garantare au reprezentat 2,5% din Produsul Intern Brut”, a subliniat Dumitru Nancu.
Cinci ani de eforturi care au convins
El a precizat că, pe locurile următoare se află țări foarte importante din Uniunea Europeană, ”precum Polonia, cu 1,20% din PIB, Germania cu 0,20%, Italia, cu 0,8%. Ca să vedem magnitudinea acestor cifre, trebuie să spun că țări precum Germania, Spania, Italia, Franța, au la intermediere financiară pe creditare 90% din Produsul Intern Brut. În România, la creditare ca intermediere financiară, acest procent este undeva la 40% din PIB”, a menținat directorul Fondului.
Potrivit aprecierilor sale, ”Să ai 2,5% din PIB garanții acordate pentru antreprenori instituțiilor financiare bancare reprezintă un lucru sustenabil și demonstrează, practic, sănătatea creditului și a intermedierii financiare în România. În 2022, același raport al Asociației menționate la începutul intervenției mele, a clasat România tot pe locul întâi ca număr și volum de garanții acordate întreprinderilor mici și mijlocii. Cu alte cuvinte, acești cinci ani arată sustenabilitatea garanțiilor pe care Fondul Național de Garantare le-a acordat”.
De la un singur program, la 18
Dumitru Nancu a amintit că, în 2020, când a preluat mandatul, FNGCIMM derula un singur program, respectiv Prima casă, transformat, ulterior, în Noua casă. Iar pe parcursul celor cinci ani s-a reușit introducerea a 18 programe de garantare. ”Este indubitabil faptul că, în acest moment, cel mai sustenabil instrument financiar este IMM Invest, care a ridicat, practic, România două ani la rând pe primele locuri în UE și, practic, a fost acea garanție acordată de Comisia Europeană că ne facem bine treaba”, a spus directorul Fondului Național de Garantare, adăugând că România a devenit partener oficial al Comisiei pe cel mai mare program de investiții, Invest You.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.