Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
A trebuie aproape o lună de când a intrat în vigoare sistemul e-Factură și de când toți antreprenorii din România, toate PFA-urile trebuie să încarce facturile emise pe site-ul ANAF-ului. Și nu, nu îți permiți luxul de a amâna pe a doua sau a treia zi. Trebuie atunci, pentru că riști amenzi. Este adevărat că amenzile nu se aplică deocamdată, mai precis până la 1 aprilie, dar pentru a scăpa de acest stres trebuie ca ANAF-ul să-și pună la punct site-ul.
Așa arată site-ul ANAF
Pentru că și astăzi, 25 ianuarie, site-ul s-a blocat, pe ecran apărând mesajul cu mentenanța. Și cu scuzele de rigoare. Ar fi bune, dar ar ajuta la ceva. Dar nu, parcă te face să te enervezi și mai tare. Tragi aer în piep, bei un pahar cu apă și te așezi din nou în fața calculatorului, încercându-ți norocul. Și așa, de câteva ori pe zi până reușești. Iar când minunea se întâmplă parcă nu îți vine să crezi. Parcă te-ai bucura, dar gândul fuge rapid știind că mâine trebuie să o iei de la capăt. Un adevărat coșmar.
Lumânare internaţională, psihiatră învelită
Și cum să nu curgă, în aceste condiții, comentariile contabililor și a micilor întreprinzători aduși la disperare de timpul pe care trebuie să-l piardă pentru a urca facturile. „E un sistem prost făcut. Noi ne-am chinuit aproape o zi ca să încărcăm două facturi. Nu se poate așa ceva! E o bătaie de joc”, susține un antreprenor din Iași, citat de presa locală.
Mai mult, nu mare a fost uimirea oamenilor când au văzut modul în care mai mulți termeni din engleză au fost traduși pe site. De exemplu, printre termenii întâlniți cel mai des de către antreprenori se numără picior per-secundă-pătrat, kilogram pe bar, hambar per electronvolt, om-lună sau lumânare internaţională, psihiatră învelită.
Se întâmplă și situații bizare, precum cea relatată de jurnalistul Bogdan Chirieac despre un mecanic care, rugat să trimită factura prin e-Factura s-a prezentat la redacția DCNews cu hârtia în mănă. „V-am adus factura”, a spus omul, căruia i s-a repetat că trebuie prin e-Factura. „Ce este aia, doamnă?” Răspunsul contabilei a fost: „Trebuie să vă faceți spațiu privat online. Trebuie să mergeți să luați semnătura electronică”. Mecanicul i-a zis: „Doamnă, lăsați-mă în pace! Dacă nu vreți să o plătiți... n-o plătiți și gata!”
Un soft special
Da, marea problemă o constituie firmele mici, care nu dispun de tehnologia și cunoștințele necesare. Specialiștii în digitalizare spun că antreprenorii au nevoie de un soft special pentru a putea să încarce rapid facturile în sistem. Nu este, prin urmare, de mirare, că, pe fondul problemelor generate de implementarea e-Factura, multe firme au accelerat procesul de digitalizare, solicitând softuri de facturare care transmit în mod automat facturile în SPV. În acest sens, cererea pentru softuri de facturi a crescut cu peste 50 la sută numai în primele două săptămâni din ianuarie.
Conform unui sondaj realizat de PwC România în toamna anului trecut, 58% dintre companiile respondente începuseră pregătirea pentru implementarea RO e-Factura, iar 17,5% finalizaseră implementarea, instalarea și testarea unei soluții. Doar 22% nu făcuseră niciun demers. După cum estima Daniel Anghel (PwC România), implementarea e-Factura nu a fost pregătită suficient în România”. El a dat exemplul Poloniei care, după ce a amânat de două ori lansarea sistemului, a decis că nici anul acesta nu va fi implement și că mai este nevoie de un audit extern al sistemului și consultări publice cu contribuabilii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...