e-Factura, o idee bună? Adrian Negrescu: ”Brânză bună în burduf de câine”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Analistul Adrian Negrescu
Analistul Adrian Negrescu
EXCLUSIV
Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit, într-un interviu acordat DCBusiness, despre e-Factura, despre problemele apărute în prima săptămână de la intrarea în vigoare a acestui sistem, despre dificultățile antreprenorilor, dar și despre dificultățile întâmpinate de ANAF. În opinia expertului, cei care au făcut și vor face evaziune ”nu stau în e-Factura”. 

”Există o expresie la români: ”Brânză bună în burduf de câine”. Cam așa poate fi caracterizată și această aplicație e-Factura. În principiu ea generează, într-adevăr, un comportament mult mai predictibil legat de facturi, ne obligă pe noi, antreprenorii, să lucrăm într-un alt sistem mult mai responsabil din punctul de vedere al emiterii facturilor. Pe de altă parte însă creează multe probleme pe lanțul pe lanțurile economice”, a declarat analistul financiar în interviu acordat în exclusivitate DCBusiness.

De pe o zi pe alta

Și de ce spun asta, a continuat Adrian Negrescu. ”Pentru că se aplică mult prea din scurt. În Italia a fost nevoie de doi ani de zile pentru a fi aplicat acest sistem e-Factura, timp în care antreprenorii s-au obișnuit, practic, să lucreze în noul format. În Franța, în Polonia a fost nevoie de un an de zile pentru a face acest sistem fezabil. 

În timp ce la noi totul s-a întâmplat de pe o zi pe alta. Și ne mai întrebăm de ce există blocaje, de ce oamenii nu știu să lucreze cu semnătura electronică, nu știu să ridice facturile. L-am văzut ieri pe ministrul Boloș exprimându-și mirarea că unii folosesc butonul de trimitere de mai multe ori când încearcă să ridice în SPV o factură. Toate acestea sunt elemente care arată că sistemul și modul în care a fost promovat nu s-au făcut cum trebuie. Era nevoie, mai întâi, de câteva luni, pentru ca oamenii să învețe cum să folosească e-Factura, să învețe acest sistem și abia după aceea să-l generalizăm la nivelul întregii țări.

Un blocaj 

S-a ajuns într-un blocaj, în care oamenii au ajuns să stea noaptea să ridice facturile, pentru că SPV-ul nu merge în timpul zilei, cade de foarte multe ori sau în weekend. Pentru contabili este un adevărat coșmar, pentru că, din păcate, să schimbi de pe o zi pe alta modul în care oamenii emiteau facturi mie mi se pare o misiune extrem de dificilă. Sunt foarte multe firme care își emiteau facturile la finalul luni sau în diverse formate, în Word, în EXCEL, în tot felul de tipuri de platforme. Deodată trebuie să le ridicăm pe toate direct în SPV și să fim foarte atenți la date, pentru că, dacă le completezi greșit trebuie să faci factură storno. Este un model de a face afaceri pe care mulți antreprenori nu îl cunosc. Iar asta în condițiile în care 80% din antreprenorii din România au cunoștințe minime legate de contabilitate, de modul în care să lucreze cu facturile, de rigurozitatea folosirii unui sistem extrem de abraziv din punct de vedere logistic”, a subliniat expertul. 

E cazul, în această situație, să se aplice amenzi?

”Ideea de amendă ar trebui amânată și aplicată, din punctul meu de vedere, începând cu 1 ianuarie 2025. Să lăsăm oamenilor cel puțin un an de zile să se obișnuiască cu acest sistem. Să mergem pe buna credință a oamenilor, să mizăm pe acest lucru, nu să-i transformăm, din start, pe toți în niște contravenienți, în niște infractori. Este important de a le da posibilitatea să testeze sistemul, să învețe să-l folosească. Numai după aceea se va putea vorbi de amenzi și cu totul felul de sancțiuni și amenințări legate de închiderea business-ului, practic. 

Exemplul caselor de marcat

Să nu uităm exemplul caselor de marcat electronice, pe care antreprenorii au fost obligați să le lege la serverele ANAF, dar cu datele obținute statul nu făcut aproape nimic. Trebuiau făcute studii de caz în baza datelor obținute, analize care să ducă la reducerea evaziunii fiscale, să identifice locurile în care se face evaziune sau se fac diverse artificii financiare menite să eludeze, practic, încasările la bugetul de stat. 

Asta era esențial!

Acest lucru se întâmplă, din punctul meu de vedere, și în cazul e-Factura. Da, ridicăm cu toții facturile în acest sistem, dar ce face ANAF-ul cu datele respective? Am înțeles de la domnul Boloș că abia prin aprilie vor avea primele module care să analizeze, practic, datele trimise în serverele ANAF. Cred că asta era esențial: să vezi din start unde se duc banii, cum circulă banii în economie și, din această perspectivă, să încerci să reduci evaziunea fiscală.

Evaziune nu se face cu factura

Mai este un lucru important, pe care autoritățile se pare că îl ignoră: cine a făcut până acum evaziune, va face și în continuare, nu va sta în e-Factura. Evaziune nu se face cu factura decât în foarte puțin cazuri și la nivel macro prin acele sisteme de tip suveică. În rest, cine face evaziune, adică nu emite factură, o va face în continuare. Acolo cred că este important de intervenit: în piața legumelor și fructelor, în piața țigărilor, în zona importurilor de produse de orice fel prin portul Constanța. Acolo este marea evaziune, nu în facturile emise de antreprenori prin intermediul SPV”, a apreciat Adrian Negrescu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Este o veste bună pentru cele doua banci
Contor electric
Fermieri
Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...

Dolari / sursa foto: Freepik.com

Dolarul s-a prăbușit, euro așteaptă ziua de duminică

Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...

Ministrul Cseke Attila / FOTO: Gov.ro
Rezervoare de gaz

Cum vrea UE să rezolve problema gazelor naturale

Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...

Bancă / Foto: Freepik

Patru giganți bancari sancționați în Marea Britanie

Suma totală depășește 130 de milioane de dolari. 

Mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Soldați / FOTO: Freepik
Medicamente / FOTO: Freepik
Tipografie / FOTO: Unsplash
Xi Jinping

Știrile dmineții. Cinci informații pentru începutul zilei

DCBusiness aduce în atenția cititorilor săi cele mai...


pixel