Prognoza pentru 2023 se aliniază cu cea a Guvernului de la Berlin, dar cea pentru 2024 este mult mai sumbră, cu Executivul preconizând o creștere de 1,3%.
În martie, Consiliul German al Experților Economici anticipa o creștere a PIB-ului Germaniei de 0,2% în acest an și de 1,3% în anul viitor.
"Redresarea economiei germane întârzie încă... este încetinită de criza energetică și de scăderea veniturilor reale, ca urmare a inflației. Creșterile dobânzilor și slăbiciunea economiei chineze fac mediul comercial din Germania mult mai dificil, în timp ce dobânzile ridicate afectează investițiile interne și sectorul construcțiilor", a subliniat Monika Schnitzer de la Consiliul German al Experților Economici.
Veniturile reale ar trebui să crească în anul viitor, ceea ce ar duce la o "redresare prudentă a economiei" prin majorarea cheltuielilor private, a adăugat oficialul.
În prezent, rata inflației în Germania se situează la 3,8%, cel mai scăzut nivel din august 2021.
În contextul turbulențelor economice actuale, Germania se confruntă cu probleme precum îmbătrânirea populației, subutilizarea tehnologiei digitale în afaceri și în sectorul public, birocrația care îngreunează lansarea de noi afaceri și proiecte publice în construcții, precum și lipsa de forță de muncă calificată.
Raportul anual al GCEE sugerează că vârsta de pensionare în Germania, actualmente majorată gradual la 67 de ani și programată să atingă acest nivel în 2031, ar trebui să fie crescută și mai mult în viitor, având în vedere creșterea speranței de viață.
Martin Werding de la GCEE a indicat posibilitatea majorării vârstei de pensionare cu șase luni la fiecare 10 ani, astfel încât să atingă 68 de ani până la mijlocul secolului.
Economia germană, motorul economiei europene, s-a contractat ușor în trimestrul al treilea, conform datelor statistice oficiale publicate luna trecută, fiind afectată de scăderea puterii de cumpărare și creșterea dobânzilor. Oficiul Federal de Statistică a raportat o scădere de 0,1% a Produsului Intern Brut în trimestrul al treilea față de trimestrul precedent, o performanță totuși mai bună decât contracția de 0,3% prognozată de analiști. Economia germană continuă să fie afectată de prețurile ridicate la energie, la care se adaugă majorarea dobânzii de referință a Băncii Centrale Europene pentru a combate inflația și încetinirea economiilor principalelor țări partenere, precum China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...