Economia Japoniei continuă să se contracteze, India ar putea să îi ia locul curând
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Japonia / Sursa: Flickr.com/yagisu
Japonia / Sursa: Flickr.com/yagisu
Economia Japoniei s-a contractat cu 1,8% în primul trimestru al acestui an, ușor mai bine decât estimarea inițială de 2%, potrivit datelor guvernamentale de luni.

Revizuirea s-a datorat investițiilor din sectorul privat, la minus 0,4%, față de minus 0,5% anterior.

Produsul intern brut, ajustat sezonier, a rămas în teritoriu negativ, deoarece exporturile și consumul au scăzut față de trimestrul anterior, conform AP News.

De la un trimestru la altul, economia a scăzut cu 0,5% în perioada ianuarie-martie, potrivit guvernului japonez.

Creșterea salariilor a fost lentă, iar prețurile la importuri au crescut pe fondul scăderii yenului japonez în raport cu dolarul american. Dolarul se tranzacționează în ultima vreme la aproape 157 de yeni, față de aproximativ 140 de yeni în urmă cu un an.

Devalorizarea yenuluii a făcut ca turismul să fie în plină expansiune. Dar face, totodată, ca importurile să fie mai scumpe, un punct sensibil pentru o națiune care își importă aproape toată energia. Scăderea cheltuielilor de consum au fost, de asemenea, o povară pentru economie. Consumul privat reprezintă jumătate din activitatea economică japoneză.

Un alt aspect negativ îl constituie scandalul în curs de desfășurare privind testele necorespunzătoare ale modelelor de vehicule la mai mulți producători auto importanți, inclusiv Toyota Motor care formează pilonii puterii mărcii japoneze. Producția a fost oprită pentru unele modele.

Oficialii guvernamentali au făcut o razie la sediul central din Tokyo al Honda Motor Co. luni. Rapoartele din presa japoneză au afirmat că în curând va avea loc un control la Mazda Motor. Toyota și Suzuki Motor Corp. au fost deja percheziționate.

Săptămâna trecută, președintele Toyota, Akio Toyoda, și-a cerut scuze pentru fraudarea testelor privind siguranța mașinilor, care au implicat utilizarea de date inadecvate sau depășite în testele de coliziune, testarea incorectă a umflării airbagurilor, a daunelor provocate de scaunele din spate în cazul accidentelor și a puterii motorului.

Siguranța vehiculelor nu este afectată, dar se pare că firmele au vrut să accelereze procesul de testare.

De asemenea, investitorii urmăresc îndeaproape următoarea acțiune a Băncii Japoniei, al cărei consiliu de politică monetară se reunește la sfârșitul acestei săptămâni. Banca centrală a majorat ratele dobânzilor la începutul acestui an pentru prima dată din 2007.

Șomajul a rămas relativ scăzut în a patra economie a lumii, la aproximativ 2,6%. Japonia suferă de un deficit grav de forță de muncă, deoarece rata natalității continuă să scadă, atingând un minim record anul trecut. Numărul căsătoriilor a scăzut, de asemenea, în această țară.

Potrivit FMI, se așteaptă ca anul viitor PIB-ul Japoniei să scadă, declasând țara pe locul 5 ca mărime după SUA, China, Germania și India.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel