Economia Marii Britanii a scăzut cu 0,5%. Ratele dobânzilor au atins un nivel record

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Angliei
Banca Angliei
Economia Marii Britanii s-a contractat în iulie cu 0,5% lucru care a determinat Banca Angliei să ia măsuri drastice în ceea ce privește rata dobânzilor.

Potrivit cifrelor oficiale, economia Marii Britanii s-a contractat mai mult decât în iulie, mai mult decât era de așteptat. Greva are la bază greva inițiată de muncitorii din sistemul medical britanic dar și alți factori, precum clima, arată BBC.

Vremea ploioasă a afectat, de asemenea, industriile construcțiilor și comerțului cu amănuntul, a declarat Oficiul Național de Statistică (ONS), ceea ce a dus la o contracție a PIB-ului de 0,5%.

Potrivit directorului de statistică economică al ONS, Darren Morgan, deși în luna iulie economia s-a contractat, producția din sectoarele serviciilor, producției și construcțiilor a crescut cu 0,2% din mai până în iulie.

Scăderea economiei în luna iulie s-a datorat în parte unei scăderi a producției din sectorul serviciilor, care include NHS. ONS a declarat că scăderea a fost determinată de acțiunile sindicale, în care medicii seniori și radiografii au intrat în grevă din cauza salariilor timp de două zile fiecare, iar medicii începători au ieșit în cinci zile în cursul lunii.

Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor în încercarea de a controla ritmul de creștere a prețurilor de consum în Marea Britanie.

Teoria economică care stă la baza creșterii ratelor pentru a reduce inflația este aceea că, dacă oamenii se împrumută mai scump, vor avea mai puțini bani de cheltuit, ceea ce înseamnă că gospodăriile vor cumpăra mai puține lucruri și, astfel, creșterea prețurilor va scădea. Dar trebuie păstrat un echilibru în acest sens, deoarece o creștere prea agresivă a ratelor ar putea provoca o recesiune.

Inflația a scăzut la 6,8% în ultimele 12 luni până în iulie, dar nivelul este încă de peste trei ori mai mare decât ținta de 2% stabilită de bancă.

În ultima vreme, gospodăriile din Marea Britanie s-au confruntat cu prețuri mai mari pentru orice, de la alimente la energie, iar creșterea salariilor nu este pe măsură.

Însă, în condițiile în care ratele dobânzilor au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, costul împrumuturilor, cum ar fi creditele ipotecare, a crescut vertiginos, deși persoanele care au economii ar trebui să beneficieze și să obțină randamente mai bune pentru banii lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă
Veterinar / Foto: Freepik

Reglementări dure pentru farmaciile veterinare

Unitățile farmaceutice veterinare trebuie să respecte...

Foto: Freepik.com
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Reuters
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China
Muncitor

Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții

Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...

Ursula von der Leyen
Bani. Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
Document
Foto: Freepik.com
Beijing

Preţurile din China au scăzut pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...

Criptomonede / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Inteligența artificială / Foto: Freepik
Radar / Foto: Freepik

pixel