"Economie de război": Macron va cere o "asumare sporită a riscurilor"
Autor: Simona Haiduc | 27 Martie 2023, 23:03
Președintele francez a convocat o mare reuniune la Elysee
Președintele francez a convocat o mare reuniune la Elysee
Președintele Franței intenționează să-i reunească marți, la Palatul Élysée, pe industriașii din domeniul apărării pentru a-i încuraja să "își asume riscuri mai mari", în special în ceea ce privește exporturile de arme.

Emmanuel Macron urmează să-i întâlnească, la Palatul Élysée, pe industriașii din domeniul apărării pentru a face un bilanț al tranziției către o "economie de război", trecere pe care a cerut-o, dar și pentru a-i încuraja să "își asume riscuri mai mari", în special în ceea ce privește exporturile de arme.

Șeful statului urmează să primească în prima parte a după-amiezii nouă mari patroni, printre care Nicolas Chamussy (Nexter), Eric Trappier (Dassault Aviation), Pierre-Eric Pommellet (Naval Group), Patrice Caine (Thales) și Guillaume Faury (Airbus), a precizat luni președinția la o conferință de presă. Confruntat cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina și cu necesitatea de a trimite tot mai multe arme pentru a sprijini regimul de la Kiev, președintele ceruse în iunie să se treacă la o "economie de război", adică să permită industriei de apărare să crească în putere.

Obiectivul: să producă mai mult și mai repede, dar și să ofere armatei de asemenea pentru a pregăti armata franceză în cazul unui conflict major. De atunci au avut loc mai multe întâlniri cu industriașii, împreună cu ministrul forțelor armate, Sébastien Lecornu. De data aceasta, șeful statului este cel care se întâlnește cu ei pentru a se asigura că își continuă "schimbarea culturală", potrivit unui consilier.

"Obțineți mai mult, mai ieftin și mai rapid"

"Evident, președintele le va confirma industriașilor că statul va continua acest efort de apărare și, prin urmare, vom continua să investim în programele naționale", ceea ce le garantează "vizibilitate în ceea ce privește comenzile naționale", a explicat el. Din partea statului, acest lucru înseamnă o "asumare sporită a riscurilor", care își va accelera procedurile și își va reduce caietul de sarcini pentru a "obține mai mult, mai ieftin și mai rapid", a precizat Elysée.

Aceasta "trebuie să fie însoțită de o asumare sporită a riscurilor de către producătorii înșiși în ceea ce privește exportul" către Uniunea Europeană "și mult dincolo de aceasta", a precizat președinția. "Le cerem producătorilor să fie "și mai agresivi în câștigarea de noi clienți la export", pentru a "asigura supraviețuirea pe termen lung" a acestor echipamente "pe care le-am produs rapid și în număr mare".

Citește și "A venit timpul"! India vrea uzine Airbus și Boeing la ea acasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe