Specialiştii avertizează: O greşeală a Fed, principalul risc care ar putea submina economia SUA în următorul an
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Fed
Fed
O greșeală a băncii centrale americane în stabilirea ratelor dobânzilor în timpul ultimei faze a luptei sale împotriva inflației este principalul risc care ar putea submina economia în următorul an, potrivit unui nou sondaj realizat în rândul economiștilor.

Dintre cei 32 de specialiști intervievați recent de National Association for Business Economics, 39% au menționat o „greșeală de politică monetară” drept „cel mai mare risc de scădere a economiei americane în următoarele 12 luni”. În schimb, 23% au considerat rezultatul alegerilor prezidențiale americane din 5 noiembrie drept cel mai mare risc de scădere și același număr a menționat o intensificare a conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Răspunsurile din sondaj, care a fost publicat duminică, arată concentrarea intensă asupra Fed, care relaxează politica monetară în timp ce speră atât să mențină inflația pe o pantă descendentă constantă către ținta sa de 2%, cât și să evite o creștere suplimentară semnificativă a ratei șomajului, care a crescut modest timp de un an.

Powell va ține o conferință la ora 12:55 p.m. CDT (1755 GMT) în Nashville, Tennessee, și este de așteptat să detalieze decizia Fed de a reduce rata dobânzii de referință cu o jumătate de punct procentual la reuniunea din 17-18 septembrie și considerațiile care vor încadra o serie de reduceri așteptate ale costurilor de împrumut în restul acestui an și în 2025.

Este de așteptat ca Fed să reducă din nou ratele dobânzilor, fie cu un sfert, fie cu o jumătate de punct procentual, la reuniunea sa politică din 6-7 noiembrie.

Dezbaterea cu privire la această decizie a început deja. Luni, în cadrul unei conferințe bancare din Carolina de Sud, unul dintre oamenii-cheie ai Fed, Michelle Bowman, care s-a opus reducerii cu jumătate de punct procentual la 18 septembrie și a preferat o reducere cu un sfert de punct procentual, a remarcat că indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum personal, fără a lua în considerare costurile alimentelor și energiei, a crescut ușor în august.

În timp ce așa-numita inflație „de bază” a fost în scădere, progresul a fost relativ stabil între 2,6% și 2,7% timp de patru luni, atunci când este măsurată pe o bază anuală. Unii oficiali ai Fed au observat că măsurătorile pe un orizont mai scurt de trei sau patru luni au fost mult mai slabe, dar Bowman a criticat luni această abordare.

 

Situația economică a SUA

În prezent, experții Fed se așteaptă ca creșterea economică a SUA să încetinească la 1,8% anul viitor, de la o estimare de 2,6% în acest an, cu o creștere a ratei șomajului la 4,4%, de la 4,2% în prezent, și o inflație care se va încheia anul viitor la 2,1%.

Două treimi dintre respondenți au declarat că nu se așteaptă la o recesiune până cel puțin în 2026.

Astfel de rezultate ar fi probabil aplaudate de Powell și Fed ca o „aterizare ușoară”. Inflația, măsurată prin indicele principal al prețurilor PCE, a scăzut de la un vârf de peste 7% în 2022 la 2,2% luna trecută, fără o recesiune sau o creștere bruscă a ratei șomajului. În timp ce rata șomajului a crescut la 4,2% de la minimul de anul trecut de 3,4%, aceasta rămâne mult sub media de 5,7% înregistrată în datele Biroului de Statistică a Muncii de la sfârșitul anilor 1940.

Dar există un dezacord larg cu privire la modul de finalizare a activității, subliniind preocupările cu privire la capacitatea Fed de a evita fie menținerea costurilor de împrumut și a condițiilor financiare prea stricte și încetinirea inutilă a economiei, fie relaxarea atât de rapidă încât inflația revine.

Deși economiștii analizați au declarat că actuala rată de politică monetară este acolo unde ar trebui să fie în urma deciziei Fed, opiniile au fost împărțite pe această temă - majoritatea considerând că banca centrală este deja pe cale de a se abate de la aceste măsuri. Schimbarea ratei dobânzii practicată de Fed a venit „la timp”, au declarat 65% dintre respondenți.

Dar numai o treime dintre aceștia consideră că rata actuală este una corectă, în timp ce o altă treime „consideră că rata ar trebui să fie mai mică de 4,75%, iar 30% consideră că ar trebui să fie de 5% sau mai mare”, se arată în sondaj.

 

Alegerile din SUA, un important factor pentru economie

Printre alte riscuri menționate, respondenții au fost împărțiți cu privire la rezultatul alegerilor care reprezintă cea mai mare amenințare pentru economie.

Controlul Congresului și al Casei Albe de către un singur partid poate facilita procesul decizional în chestiuni precum ridicarea plafonului de îndatorare sau stabilirea unui buget, dar poate oferi, de asemenea, unui președinte mai multă libertate de acțiune în ceea ce privește promisiunile electorale, precum reducerile de taxe sau politicile comerciale.

Ca risc negativ, 13% dintre respondenți au afirmat că o majoritate republicană la Casa Albă și în Congres ar reprezenta o amenințare, în comparație cu 10% care au avut aceeași părere despre o majoritate democrată la conducerea executivului și a legislativului.

În schimb, 7% dintre respondenți au considerat că o victorie democrată sau republicană ar fi pozitivă. Divizarea guvernului a fost considerată un risc de către 17% dintre respondenți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fed
Banca Națională a României
Christine Lagarde / Foto: Flickr
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com
Tancuri în Piața Roșie / Foto: Kremlin.ru
Asamblare auto / sursa foto: Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto: Pexels.com
Fotografie de la RDNE Stock project: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/persoana-om-purtand-manu-i-din-plastic-5779375/
Lei / sursa foto: Freepik.com
Orez / sursa foto: Freepik.com
Vouchere sociale
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Whatsapp / sursa foto: Freepik.com

WhatsApp va face schimbări așteptate de utilizatori

Aplicația de mesagerie a pregătit numeroase schimbări...

Energie eoliană / Foto: Freepik

Cum profită România de furtunile din ultimele zile

Furtunile din ultimele zile au și o parte pozitivă și...

foto: pexels.com
CFR Călători

Facilități la transportul cu trenul pentru studenți

Studenţii în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculaţi...

Panouri fotovoltaice
Munții Alpi / FOTO: Wikipedia

Elveția și Italia, nevoite să își modifice granițele

Este un efect neprevăzut al schimbărilor climatice. 

Din China / FOTO: Freepik
Benzinărie / FOTO: Freepik

Benzina și motorina, mai ieftine la început de săptămână

O veste bună pentru români, mai ales într-o zi ploioasă,...

Toamnă
Oameni pe stradă / Freepik

pixel