EFE: Bruxelles a făcut primul pas pentru impunerea unui plafon flexibil pentru preţul gazelor
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen
Comisia Europeană a făcut marţi primul pas pentru impunerea unui plafon flexibil la preţul pentru achiziţiile de gaze, ca răspuns la preţurile exorbitante ale energiei, determinate de războiul din Ucraina, relatează agenţia EFE.

Măsura va fi analizată de liderii europeni săptămâna aceasta şi ulterior de miniştrii Energiei şi, dacă cele 27 de state membre dau undă verde, serviciile comunitare vor stabili detaliile tehnice ale măsurii.

"Asta va presupune o atenuare pentru preţurile negociate în UE şi este ceva ce ar putea deveni efectiv imediat ce ne vom dezvolta propunerile", a declarat într-o conferinţă de presă şefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen. Prezentă la conferinţă, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a dat asigurări că departamentul pe care îl conduce ar putea avea "rapid" un proiect de lege.

Concret, va fi stabilită "o limită dinamică a preţului", temporar, pentru tranzacţiile pe piaţa TTF Dutch, astfel încât vor fi interzise acelea care depăşesc un plafon stabilit, care va fi flexibil.

Termenul său va expira în primăvară, când se va putea pune în aplicare un indice de referinţă alternativ la TTF, care este strict legat de cotaţia gazelor din gazoducte şi nu ia în considerare în mod adecvat preţul livrărilor de gaz natural lichefiat.

Deşi Bruxelles s-a arătat recent dispus să dezvolte un mecanism similar "excepţiei iberice" pentru limitarea preţului gazelor în cadrul pieţei de electricitate în toată Uniunea Europeană, propunerea prezentată marţi nu include nicio iniţiativă în acest sens, mai scrie EFE.

Von der Leyen a explicat că este vorba despre o măsură "care merită să fie luată în considerare", dar, de asemenea, a subliniat că generează o serie de neclarităţi care trebuie rezolvate înainte de a face pasul elaborării unui proiect de act normativ.

În primul rând, compensarea care ar trebui plătită centralelor pe gaze (diferenţa dintre preţul real al hidrocarburilor şi preţul limitat) poate genera dezechilibre în blocul comunitar, deoarece ţările care utilizează în principal această resursă în mixul energetic vor trebui să plătească mai mult decât cele cu resurse mai mari de regenerabile sau nuclear.

Şi, în al doilea rând, vor trebui găsite forme de a împiedica posibilitatea ca preţul scăzut să nu impulsioneze exporturile de electricitate la vecini precum Marea Britanie sau ţările balcanice, ceea ce va presupune un mai mare consum de gaze pentru producerea de electricitate.

În timp ce autorităţile comunitare lucrează la aceste "chestiuni deschise", noul pachet include propunerea de a obliga statele membre să cumpere împreună 15% din gazele necesare pentru umplerea depozitelor în iarna 2023-2024.

Aceasta va presupune, potrivit lui Simson, achiziţia a 13,5 miliarde metri cubi de gaze printr-o platformă europeană de achiziţii, o cantitate care este echivalentul consumului total al Greciei, Bulgariei, Croaţiei şi Sloveniei.

În plus, Bruxelles propune reglementări standardizate de solidaritate între statele membre în caz de urgenţă în aprovizionarea cu gaze, completate cu o repartizare centralizată a rezervelor de hidrocarburi între ţările afectate, la un preţ stabilit printr-un act normativ.

De asemenea, Executivul comunitar sugerează noi idei pentru reducerea "în mod proactiv" a consumului "ne-esenţial" de gaze, de exemplu limitând climatizarea în piscinele private.

Comisia a adoptat, în plus, măsuri pentru atenuarea problemelor de lichiditate cu care se confruntă o serie de companii energetice din cauza creşterii preţurilor, ceea ce presupune o creştere a garanţiilor pe care trebuie să le aducă pentru a acoperi riscurile contractelor cu instrumente derivate din energie, ceva ce în mod normal fac cu numerar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel