Efect de DOMINO. Marile FONDURI pot prăbuși BURSELE

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Bursa de Valori Bucureşti a deschis în SCĂDERE. Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 17 companii, înregistra o depreciere de 0,29%.
Bursa de Valori Bucureşti a deschis în SCĂDERE. Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 17 companii, înregistra o depreciere de 0,29%.
Fondurile de pensii și fondurile suverane din Statele Unite, Norvegia și Japonia intenționează să vândă, cumulat, acțiuni în valoare de circa 200 miliarde de dolari, în cadrul unui proces de reechilibrare a portofoliilor lor. Operațiuni care, potrivit Bloomberg, ar putea prăbuși bursele americane și cele mondiale, prin efect de domino.

De regulă, managementul marilor fonduri operează modificări în componența portofoliilor lor la fiecare trei luni pentru a asigura echibrul necesar cu obligațiunile de stat. Dar în actualul trimestru, acțiunile afișează o evoluție net superioară comparativ cu cea a titlurilor suverane - de la sfârșitul lunii iunie, indicele mondiale al acțiunilor a crescut cu aproximativ 10%, depășind venitul realizat de pe piața de obligațiuni. Ceea ce impune vânzarea de acțiuni, explică Bloomberg. 

Dar, atrag atenția experții băncii american JP Morgan, această corecție ar putea fi cea mai dură pentru piață de la izbucnirea pandemiei, când acțiunile s-au prăbușit, practic. După ce a debutat, timid, în martie, trendul ascendent s-a oprit, practic, la începutul lunii septembrie, amplificând riscul unui nou dezechilibru. 

Printre factorii negativi care au schimbat direcția burselor se numără supraevaluarea anumitor sectoare de activitate, precum cel tehnologic, redresarea nesigură a economiilor, instabilitatea piețelor pe fondul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, din noiembrie, dar și dependența piețelor de susținerea băncilor centrale.

Citește și RĂUL abia acum începe! CRIZA covid-19 nu și-a spus ULTIMUL CUVÂNT

Totuși, experții JPMorgan preferă să vadă partea plină a paharului. ”Pe termen mediu și lung vor exista numeroase oportunități de creștere, pentru că numărul pozițiilor deschise în acțiuni nu este foarte ridicat. Iar căderea cotațiilor din următoarele săptămâni trebuie privită ca o posibilitate de a cumpăra”, au spus analiștii.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel