Efectele secetei asupra prețurilor alimentelor. Negrescu: Rezultatul modului catastrofal în care ne pregătim pentru vară

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Într-un interviu exclusiv pentru DCBusiness, analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre consecințele secetei asupra prețurilor la alimente în următoarea perioadă din an.

Printre industriile afectate cel mai sever de problema căldurii extreme este, în mod cert, agricultura. Un comunicat recent al directorului Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, trage un semnal de alarmă privind seceta din această vară.

Seceta pedologică a cuprins zone din toate părțile țării, precum Oltenia, Muntenia, Dobrogea, estul Moldovei și vestul Banatului și al Crișanei. Cele mai afectate culture sunt iar cele de porumb și floarea soarelui.

Am stat de vorbă cu analistul economic Adrian Negrescu pentru a vedea la ce ar trebui să se aștepte românii în ceea ce privește prețurile din această vară și din toamnă pe fondul acestei canicule cu care agricultorii se luptă din ce în ce mai greu.

”Avem deja anunțuri din partea agricultorilor cum că prețul grâului și prețul porumbului ar putea crește pe fondul secetei, semn că pentru al nu știu câtelea an la rând nu ne-am pregătit pentru acest sezon de secetă, avem o agricultură meteosensibilă care depinde, din păcate, de cum arată vremea de la un an la altul și de la un sezon la altul”, susține Adrian Negrescu.

În comunicatul transmis de directorul ANM, este specificat faptul că pragul de arșiță pe care culturile îl pot suporta este de 32 de grade Celsius iar după cum am văzut în ultimele săptămâni temperaturi mult peste această limită, acest lucru își va face simțit efectul și pe piață.

Adrian Negrescu spune că problema aceasta recurentă ar fi putu să fie evitată dacă sistemul de irigații ar fi fost pus la punct, așa cum este așteptat de câțiva ani buni.

Este rezultatul modului catastrofal, din punctul meu de vedere, în care ne pregătim pentru vară, pentru sezonul secetos, sistemele de irigații sunt doar pe hârtie iar mulți dintre agricultorii din România nu au în momentul de față posibilități financiare pentru a investi în instalații de irigații. În momentul în care nu ai bani de irigații, nu ai bani de semințe rezistente la secetă, devii dependent de cum bate vântul, de cum bate soarele și de ce își face milă Guvernul să îți arunce, despăgubiri de la bugetul de stat. În aceste condiții prețurile continuă să crească iar producția românească de cereale ajunge să rămână pe câmp, sau să fie calamitată pentru că alternativa sunt produsele de import care ajung la prețuri mult mai bune în condițiile în care acolo există o susținere reală pentru sectorul agricol. ”

De la începutul anului agricol, la 1 septembrie, în cele 11 luni până la 31 august când acest interval ia sfârșit au fost șapte luni în care nivelul de precipitații a fost sub limită în care culturile ar putea face față căldurii persistente, perioadă din care trei luni consecutive, anume mai iunie și iulie seceta a persistat, făcând 2024 unul dintre cei mai secetoși ani.

 

Despăgubiri pentru agricultori

De la sfârșitul săptămânii trecute, Ministrul Agriculturii a modificat calendarul privind evaluarea culturilor afectate de secetă în așa fel încât fermierii să primească banii pentru a putea face față secetei. Astfel, vineri, în Monitorul Oficial nr. 734, a fost publicat ordinul 293/123 care modifică și completează Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Prin modificarea ”ordinului secetei” termenul pentru notificarea primăriilor a fost decalat cu aproximativ trei luni, de la 15 octombrie, la 15 august, în cazul culturilor de primăvară.

Ministrul Agriculturii a declarat recent că agricultorii ar trebui să depună notificări la primării pentru formarea comisiilor care evaluează pagubele pe teren, lucru fără de care nu vor putea accesa banii aferenți pagubelor din timpul secetei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel