Șeful Danske Bank demisionează într-un scandal de spălare de bani în valoare de 200 de miliarde de euro

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Directorul general al Danske Bank A/S, Thomas Borgen, a demisionat miercuri, după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari), transmit MarketWatch şi Reuters. 

Rezultatele investigaţiei, realizată de un cabinet de avocatură extern, indică posibilitatea ca angajaţii subsidiarei estoniene a Danske Bank să fi complotat cu clienţii, realizând tranzacţii ilegale. 

Investigaţia a vizat 15.000 de clienţi care au făcut în total 9,5 milioane de plăţi totale prin subsidiara estoniană a Danske Bank, în perioada 2007 - 2015. 

Banca daneză a precizat că nu poate furniza o cifră exactă a tranzacţiilor suspecte, dar a raportat autorităţilor de la Copenhaga aproape 6.200 de clienţi. 

"Există suspiciuni că au existat angajaţi în Estonia care au asistat sau au uneltit cu clienţii. O serie de foşti şi actuali angajaţi, de la subsidiara estoniană a Danske Bank şi de la nivelul grupului bancar, nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale. Totuşi, rezultatele investigaţiei arată că preşedintele, directorul general şi Consiliul de Administraţie nu au încălcat obligaţiile lor legale", susţine Danske Bank. 

"Este clar că banca nu a reuşit să-şi îndeplinească responsabilităţile, ceea ce este dezamăgitor şi inacceptabil şi prezint scuzele noastre tuturor acţionarilor şi, nu în ultimul rând, clienţilor, investitorilor, angajaţilor noştri şi în general societăţii", a afirmat preşedintele Ole Andersen. 

Autorităţile de reglementare şi comunitatea financiară au aşteptat cu nerăbdare publicarea raportului Danske Bank, care reprezintă un moment de cotitură pentru banca daneză şi vine după ce Bruxelles-ul a făcut apel la noul organism de supervizare să ia măsuri severe împotriva criminalităţii financiare. 

În iulie, cinci bănci scandinave au fost amendate în total cu 2,5 milioane de euro, după ce Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) a descoperit că acestea au încălcat din neglijenţă regulile Uniunii Europene, furnizând ratinguri fără a avea autorizaţie. 

ESMA, responsabilă cu reglementarea pieţelor financiare europene, a informat că a transmis notificări publice şi amenzi de 495.000 euro pentru fiecare din cele cinci instituţii: Danske Bank, Nordea Bank, SEB, Svenska Handelsbanken şi Swedbank, deoarece "au emis ratinguri de credit fără a fi autorizate de Autoritatea europeană de reglementare a pieţelor financiare să facă asta". 

În perioada iunie 2011 - august 2016, cele cinci instituţii au transmis rapoarte privind calificativele de credit care au inclus aşa numitele "ratinguri din umbră", ce sunt evaluări de credit private, neoficiale, susţine ESMA. 

Instituţia admite că rapoartele îndeplinesc criteriile pentru emiterea de ratinguri de credit, deşi niciuna dintre bănci nu este înregistrată ca agenţie de de evaluare financiară conform reglementărilor UE. 

Din 2011, după criza financiară, ESMA supervizează direct agenţiile de evaluare financiară şi piaţa ratingurilor. AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel