Electronicele și electrocasnicele vor avea viață mai lungă. UE a aprobat o nouă lege
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Reparații / sursa foto: Freepik.com / Burdun
Reparații / sursa foto: Freepik.com / Burdun
Consumatorii vor avea mai multe drepturi pentru a obține repararea diferitelor produse cum ar fi mașinile de spălat și smartphone-urile, în conformitate cu noile norme convenite de Uniunea Europeană.

Noile reglementări menite să reducă deșeurile generate de produsele defecte sau stricate care sunt prea rapid aruncate și înlocuite, anunță Reuters.

Pe lângă beneficiile pentru mediu, UE speră că noua directivă, propusă anul trecut și aprobată provizoriu joi seara, va crea locuri de muncă și va reduce dependența blocului comunitar de materiile prime din afara blocului comunitar.

 

Produse mai durabile, noile reglementări

 

Consumatorii vor avea posibilitatea de a alege între repararea sau înlocuirea produselor defecte în perioada de garanție legală de doi ani.

Companiile vor trebui să repare gratuit un produs în această perioadă, dacă costul de repaprație nu depășește valoarea produsului. Acestea vor avea, de asemenea, obligația să ofere reparații la prețuri accesibile timp de cinci până la 10 ani de la vânzarea unui produs, chiar dacă acesta nu se află în afara garanției.

Producătorii și distribuitorii vor trebui, de asemenea, să informeze consumatorii cu privire la dreptul lor de a repara produsele și să ofere piese de schimb reparatorilor independenți la prețuri rezonabile.

 

Produsele pentru care se aplică noua regulă

 

Directiva privind dreptul la reparații se va aplica unei serii de produse, inclusiv telefoane mobile și tablete, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere, ecrane electronice, aspiratoare, produse de stocare a datelor și echipamente de sudură. De asemenea, urmează să fie adăugate și bateriile pentru biciclete electrice.

De asemenea, perioada de răspundere va fi prelungită cu 12 luni pentru bunurile reparate, conform acordului convenit joi de reprezentanții Parlamentului European și de guvernele UE.

Țările UE vor trebui să promoveze reparațiile prin intermediul cupoanelor de consum, reducerea taxei de vânzare, campaniile de informare sau cursurile de reparații, iar o nouă platformă online va permite consumatorilor să găsească ateliere de reparații, vânzători de bunuri recondiționate sau cumpărători de produse defecte.

Directivele stabilesc obiective pe care țările UE trebuie să le atingă prin intermediul propriilor legislații naționale. Odată ce directiva privind dreptul la reparații va intra în vigoare, probabil în acest an, membrii UE vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a se conforma noii reglementări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel