Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Noile reglementări menite să reducă deșeurile generate de produsele defecte sau stricate care sunt prea rapid aruncate și înlocuite, anunță Reuters.
Pe lângă beneficiile pentru mediu, UE speră că noua directivă, propusă anul trecut și aprobată provizoriu joi seara, va crea locuri de muncă și va reduce dependența blocului comunitar de materiile prime din afara blocului comunitar.
Consumatorii vor avea posibilitatea de a alege între repararea sau înlocuirea produselor defecte în perioada de garanție legală de doi ani.
Companiile vor trebui să repare gratuit un produs în această perioadă, dacă costul de repaprație nu depășește valoarea produsului. Acestea vor avea, de asemenea, obligația să ofere reparații la prețuri accesibile timp de cinci până la 10 ani de la vânzarea unui produs, chiar dacă acesta nu se află în afara garanției.
Producătorii și distribuitorii vor trebui, de asemenea, să informeze consumatorii cu privire la dreptul lor de a repara produsele și să ofere piese de schimb reparatorilor independenți la prețuri rezonabile.
Directiva privind dreptul la reparații se va aplica unei serii de produse, inclusiv telefoane mobile și tablete, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere, ecrane electronice, aspiratoare, produse de stocare a datelor și echipamente de sudură. De asemenea, urmează să fie adăugate și bateriile pentru biciclete electrice.
De asemenea, perioada de răspundere va fi prelungită cu 12 luni pentru bunurile reparate, conform acordului convenit joi de reprezentanții Parlamentului European și de guvernele UE.
Țările UE vor trebui să promoveze reparațiile prin intermediul cupoanelor de consum, reducerea taxei de vânzare, campaniile de informare sau cursurile de reparații, iar o nouă platformă online va permite consumatorilor să găsească ateliere de reparații, vânzători de bunuri recondiționate sau cumpărători de produse defecte.
Directivele stabilesc obiective pe care țările UE trebuie să le atingă prin intermediul propriilor legislații naționale. Odată ce directiva privind dreptul la reparații va intra în vigoare, probabil în acest an, membrii UE vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a se conforma noii reglementări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...