Electronicele și electrocasnicele vor avea viață mai lungă. UE a aprobat o nouă lege

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Reparații / sursa foto: Freepik.com / Burdun
Reparații / sursa foto: Freepik.com / Burdun
Consumatorii vor avea mai multe drepturi pentru a obține repararea diferitelor produse cum ar fi mașinile de spălat și smartphone-urile, în conformitate cu noile norme convenite de Uniunea Europeană.

Noile reglementări menite să reducă deșeurile generate de produsele defecte sau stricate care sunt prea rapid aruncate și înlocuite, anunță Reuters.

Pe lângă beneficiile pentru mediu, UE speră că noua directivă, propusă anul trecut și aprobată provizoriu joi seara, va crea locuri de muncă și va reduce dependența blocului comunitar de materiile prime din afara blocului comunitar.

 

Produse mai durabile, noile reglementări

 

Consumatorii vor avea posibilitatea de a alege între repararea sau înlocuirea produselor defecte în perioada de garanție legală de doi ani.

Companiile vor trebui să repare gratuit un produs în această perioadă, dacă costul de repaprație nu depășește valoarea produsului. Acestea vor avea, de asemenea, obligația să ofere reparații la prețuri accesibile timp de cinci până la 10 ani de la vânzarea unui produs, chiar dacă acesta nu se află în afara garanției.

Producătorii și distribuitorii vor trebui, de asemenea, să informeze consumatorii cu privire la dreptul lor de a repara produsele și să ofere piese de schimb reparatorilor independenți la prețuri rezonabile.

 

Produsele pentru care se aplică noua regulă

 

Directiva privind dreptul la reparații se va aplica unei serii de produse, inclusiv telefoane mobile și tablete, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere, ecrane electronice, aspiratoare, produse de stocare a datelor și echipamente de sudură. De asemenea, urmează să fie adăugate și bateriile pentru biciclete electrice.

De asemenea, perioada de răspundere va fi prelungită cu 12 luni pentru bunurile reparate, conform acordului convenit joi de reprezentanții Parlamentului European și de guvernele UE.

Țările UE vor trebui să promoveze reparațiile prin intermediul cupoanelor de consum, reducerea taxei de vânzare, campaniile de informare sau cursurile de reparații, iar o nouă platformă online va permite consumatorilor să găsească ateliere de reparații, vânzători de bunuri recondiționate sau cumpărători de produse defecte.

Directivele stabilesc obiective pe care țările UE trebuie să le atingă prin intermediul propriilor legislații naționale. Odată ce directiva privind dreptul la reparații va intra în vigoare, probabil în acest an, membrii UE vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a se conforma noii reglementări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Furtuna din Caraș Severin
Judecătorie / Foto: Freepik
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact
Diana Buzoianu / Foto: Florin Răvdan

pixel