Elena Cristian, semnal de alarmă despre "băieţii deştepţi din energie": Au reapărut parcă de nicăieri şi fac regulile pe piaţă

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Elena Cristian, analist DC Business, a vorbit despre criza energetica şi despre ce a făcut şi, mai ales, ce nu a făcut România. 

"Nu cred că am fi avut de ales în privinţa liberalizării pieţei energiei. A fost o condiţie şi nu cred că Bruxelles-ul ne-ar fi lăsat să mai amânăm această liberalizare, dar putea fi făcută altfel. Modul în care s-a făcut această liberalizare a pieţei de energie şi gaze a contribuit semnificativ la dezastrul din prezent. A fost făcută prost, ANRE, o instituţie care ar trebui să se preocupe de acest lucru, nu a fost prezentă, şi-a făcut doar campanii de imagine şi toată această inacţiune din ultimii doi ani a dus la dezastrul din prezent.

Este adevărat că termocentralele nu trebuiau închise, nu trebuia să acceptăm atât de repede închiderea acestora, pentru că vedem ce se întâmplă în alte ţări care le deschid. Noi am pierdut 40% din producţie doar aşa, ca să mai bifăm o acţiune", a declarat Elena Cristian, marţi, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Cu privire la profiturile uriaşe pe care le fac "băieţii deştepţi" din energie, Elena Cristian a spus: "Nu e posibil ca unii să facă profituri de sute de milioane într-un timp foarte scurt, în câteva zile, în timp ce românul de rând plăteşte facturi uriaşe. Ori înainte de a lua orice altă decizie în privinţa consumului, a raţionalizării, tot ceea ce se vorbeşte la nivel european, trebuie pornit de la acei băieţi deştepţi care au reapărut parcă de nicăieri şi care fac regulile pe piaţa energiei şi a gazelor". 

 

Citeşte şi: Facturile uriaşe i-au împins pe români să economisească energia electrică. Cu cât a scăzut consumul

 

Institutul Naţional de Statistică anunţă că, în primele 7 luni din 2022, consumul final de energie electrică a scăzut cu aproape 5%. Consumul final de energie electrică a totalizat, în primele şapte luni ale acestui an, peste 30,873 miliarde kWh, fiind cu 4,9% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce în economie s-a diminuat cu 4,1%, informează Institutul Naţional de Statistică printr-un comunicat.

Iluminatul public a înregistrat o creştere cu 9,4%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,9%. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 3,169 miliarde kWh, în scădere cu 233 milioane kWh. Exportul de energie electrică a fost de aproape 3,753 miliarde kWh, în scădere cu 298,7 milioane kWh.

În perioada 1 ianuarie- 31 iulie 2022, resursele de energie primară au scăzut cu 2,6%, iar cele de energie electrică s-au redus cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Principalele resurse de energie primară au totalizat 19,168 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 510.300 tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Producţia internă a însumat 10,281 milioane tep (minus 516.900 tep), iar importul a fost de 8,887 milioane mii tep. În perioada menţionată, resursele de energie electrică au depăşit 37,795 miliarde kWh, în scădere cu 2,121 miliarde kWh faţă de primele şapte luni ale anului trecut.

Producţia din termocentrale a fost de 12,452 miliarde kWh, în scădere cu 182,7 milioane kWh (-1,4%). Producţia din hidrocentrale a fost de 8,794 miliarde kWh, în scădere cu 3,255 miliarde kWh (-27%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 6,193 miliarde kWh, în scădere cu 55,5 milioane kWh (-0,9%).

Producţia din centralele electrice eoliene a totalizat 4,435 miliarde kWh, în creştere cu 654,2 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice s-a ridicat la 1,167 miliarde kWh, în creştere cu 77,8 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel