Elena Cristian, despre gaura din buget: Câciu se ascunde în spatele unui raport al Băncii Mondiale

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Elena Cristian
Elena Cristian
Elena Cristian, analist economic, a făcut câteva remarci în ceea ce privește gaura de la buget și modul în care ministrul de Finanțe se ascunde în spatele unor rapoarte ale Băncii Mondiale.

Expertul a spus că ministrul de Finanțe ar fi trebuit să facă în așa fel încât să crească gradul de colectare, să aducă mai mulți bani la buget însă a preferat să facă altceva și să comande încă un raport la Banca Mondială pe care să-l plătească cu bani mulți tot de la buget ca să spună ulterior că Banca Mondială a recomandat suprataxarea mediului de afaceri.

Elena Cristian a arătat că: ”În acest raport, pe care l-am studiat și eu, nu se spune nimic de pensiile speciale. Eu știu! E un alt raport separat care nu mai exista, pe care nu-l mai găsește nimeni. Și atunci vin cu acesta raport nou și spun așa, haideți să punem din nou impozite de două ori într-un an, impozite mai mari pe mediul de afaceri. Să nu uităm că impozitul pe dividende a fost majorat de la 1 ianuarie, de la 5 la 8 la sută. Acum vor să îl  aducă la 10 la suta. Hai să impozităm un milion de microîntreprinderi cu impozite majorate de la 1 ianuarie prin coborârea pragului, prin regândirea sistemului de impozitare și așa mai departe”, a explicat analistul și a continuat, ”Hai din nou să punem un bir suplimentar pe aceste companii, pentru că noi nu știm ce să facem! Noi nu știm cum să creștem gradul de colectare de la 23-24 la suta la 40 la sută, cât este media europeană. Nu avem ce să facem, nu avem nicio soluție și nici nu cred că ar da mai bine vina pe Banca Mondială și a ministrul Câciu va putea spune că uite, Banca Mondială recomandă”.

Analistul economic și-a arătat nemulțumirea față de măsurile avute în vedere spunând că ministrul finanțelor în loc să ia niște măsuri și să facă ceva ca lucrurile să meargă în direcția bună, pune din nou presiune pe mediul de afaceri, pe cei care țin în acest moment România pe umerii lor: ”Nu poți să îi supui  unor noi majorări de impozite și taxe, pentru că tu nu ai soluții. Du-te acasă și lasă-l pe altul să vină care are soluții, că eu știu oameni deștepți în țara asta, oameni care ar avea soluții și care ar putea să gândească o strategie fiscală în așa fel încât să nu mai lovească mediul de afaceri de două ori într-un an cu impozitele și taxele”.

Elena Cristian a atras atenția că mesajul transmis de la Guvern este unul fals când spun că nu vor introduce taxe noi: ”Adică nu va apărea impozitul pe respirat! Nu le vom majora pe cele care există, nu? Păi n-a zis nimeni că vor introduce taxe noi. Am spus că se fac simulări pe majorarea TVA. Se fac simulări pe scoaterea cotei reduse de TVA din zonele în care există în acest moment. Se fac simulări pe creșterea accizelor, se fac simulări, așa cum vedem în acest raport, pe creșterea impozitului pe dividende. Se fac simulări, pe creșterea impozitului pentru microîntreprinderi care ar distorsiona economia României, dar nu spune cum. Cum adică, cum distorsionează economia României? Deci, da, au dreptate, nu se introduc taxe noi, se majorează la sânge taxele existente în așa fel încât mediul de afaceri și, așa cum să spun, împovărat de tarifele la energie, de criza energetică, de tot ce se întâmplă, de inflație, să nu mai poată face față”

Elena Cristian a pus apoi o serie de întrebări cheie: ”De ce nu s-ar duce în acest moment ANAF-ul și Ministerul de Finanțe, că până la urmă coordonează această instituție, să colecteze mai mult? Repet, domnul Heiuș ne-a spus că România poate colecta 35 la sută în acest moment, dar colectează 23,5% - 24%. Păi 10 puncte procentuale știți ce înseamnă la buget? Înseamnă că reconstruim România asta de la un cap la altul! Să iasă la muncă, zic. Nu să împovăreze ceva ce merge. Slavă Domnului că economia României, este decuplată de acest guvern care nu reușește să dea o direcție, cel puțin în zona asta fiscală”, a conchis Elena Cristian într-o intervenție la postul de televiziune B1TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel