Elveția renunță la legendara sa neutralitate în cazul Rusiei
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ignazio Cassis, președintele Elveției
Ignazio Cassis, președintele Elveției
Elveția renunță la celebra sa neutralitate acum după invadarea Ucrainei de către Rusia și începe să ia măsuri.

Guvernul elvețian a încălcat azi o tradiție de neutralitate înrădăcinată de mult timp și a acceptat să aplice sancțiunile Uniunii Europene împotriva companiilor și persoanelor fizice din Rusia, inclusiv a președintelui Vladimir Putin și a ministrului de externe Serghei Lavrov.

Decizia de luni a guvernului de a aplica sancțiunile cu efect imediat a venit după un weekend în care a fost criticat de politicieni din opoziție și în editorialele din principalele ziare elvețiene, precum și de alte guverne. Vineri, Comisia Europeană a îndemnat Elveția să urmeze exemplul său în ceea ce privește sancționarea Kremlinului, menționând că, deși nu este stat membru al UE, este totuși "parte a Europei".

Măsurile anterioare

Frustrarea față de Elveția a pornit de la decizia sa anterioară de a bloca doar băncile elvețiene să deschidă noi conturi pentru rușii sancționați de UE, dar nu și de a le îngheța pe cele existente. Ministrul economiei, Guy Parmelin, a declarat vineri reporterilor că, deși a înțeles că oamenii ar putea dori ca țara să facă mai mult, tradiția elvețiană de neutralitate și diplomație este veche de zeci de ani și este "respectată și înțeleasă" în UE.

La sfârșitul săptămânii, președintele elvețian Ignazio Cassis a scris pe Twitter că a vorbit cu omologul ucrainean Volodimir Zelenskiy pentru a-și exprima sprijinul și solidaritatea, dar nu a menționat nicio sancțiune. Apoi, luni, Cassis a convocat o conferință de presă pentru a anunța noile măsuri, care, printre altele, vor închide spațiul aerian elvețian pentru toate aeronavele care zboară din Rusia, inclusiv avioanele private care de mult timp transportă oligarhii ruși în și din țară.

Ignazio Cassis și Serghei Lavrov

Băncile cu legături strânse cu Rusia în vizorul BCE

Vântul schimbării

Este o schimbare îndrăzneață pentru guvernul elvețian, care a jucat mult timp un rol neutru în afacerile internaționale. Acesta a găzduit un summit în iunie între Putin și președintele american Joe Biden și apoi discuții între Lavrov și secretarul de stat american Anthony Blinken.

Cassis a declarat luni reporterilor că adoptarea de către Elveția a sancțiunilor nu este o decizie în alb și negru, care să o împiedice să joace un rol de parte neutră în viitor, ci mai degrabă un caz în care se alege unde să se pună accentul.

 "Având în vedere imensa încălcare a dreptului internațional care a avut loc în ultimele zile, guvernul elvețian a pus accentul pe respectarea și protejarea valorilor care stau la baza civilizației noastre", a declarat el.

"Acest lucru nu ne împiedică să jucăm un rol diplomatic. Vom avea întotdeauna nevoie de diplomație. Niciun conflict nu poate fi rezolvat fără diplomație”, a conchis președintele Elveției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel