Engie nu a mai reînnoit contractul directorului general
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Isabelle Kocher
Isabelle Kocher
Consiliul de Administraţie al grupului francez de utilităţi Engie a decis joi să nu reînnoiască mandatul directorului general Isabelle Kocher şi să numească o echipă managerială interimară până la găsirea unui nou şef care să accelereze procesul de transformare în companie, transmite Reuters.

Consiliul de administraţie "a decis să nu propună reînnoirea mandatului cu ocazia următoarei adunări generale, ceea ce va pune capăt atribuţiilor sale de director general", a informat grupul francez într-un comunicat de presă.

Înlăturarea lui Isabelle Kocher, singura femeie care conduce o mare companie franceză, nu constituie o surpriză având în vedere că se confruntă cu opoziţia majorităţii membrilor consiliului de administraţie şi nu a reuşit să obţină sprijinul statului francez, cel mai mare acţionar de la Engie cu o participaţie de aproximativ 24%.

Potrivit unor surse din apropierea Guvernului francez, autorităţile îi reproşează directorului Isabelle Kocher că a afectat valoarea companiei deoarece a vândut active la un preţ prea mic. Un alt reproş este faptul că Isabelle Kocher a informat prea târziu consiliul de administraţie despre unele decizii strategice.

Ce spun rușii despre Nord Stream 2

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, şi-a exprimat speranţa că boardul va găsi rapid un nou director general a cărui misiune va fi acea de a "stabili o strategie industrială clară şi a accelera afacerile grupului pentru a contribui la tranziţia energetică".

Sub conducerea lui Kocher, Engie a vândut active în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro în perioada 2016-2018, în principal în producţia de electricitate pe bază de cărbune, dar şi în sectorul upstream de petrol şi gaze, şi de asemenea a dat prioritate energiilor regenerabile, infrastructurilor de gaze şi serviciilor.

În 2018, veniturile Engie au crescut cu 1,7%, până la 60,6 miliarde de euro, iar profitul operaţional a crescut cu 0,4% până la 9,2 miliarde de euro însă profitul net a scăzut până la un miliard de euro. Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...


pixel