eORDA. Darius Marin, despre obiectivele proiectului. O platformă digitală, un ghișeu unic și altele
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Darius Marin a vorbit în detaliu despre fiecare propunere în parte
Darius Marin a vorbit în detaliu despre fiecare propunere în parte
EXCLUSIV
Darius Marin, manager de proiect, a prezentat, în cadrul Conferinței ”eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe", ce își propune, de fapt, acest program.

”Acest proiect se derulează timp de 24 de luni și se va finaliza în luna decembrie a anului curent. Valoarea totală a bugetului acestui proiect este de aproximativ 14 milioane de lei, din care circa 12 milioane fiind nerambursabile și asigurate de Uniunea Europeană”, a explicat Darius Marin, manager de proiect. 

Potrivit precizărilor sale, acest proiect propune introducerea unei platforme digitale compusă din mai multe module și prin interdiul căreia ”persoane fizice și juridice să poată consulta bazele de date privind operele de creație intelectuală, realizate pe teritoriul României, precum și autorii și titularii de drepturi”, a spus Darius Marius, enumerând în continuare și alte informații utile despre proiectul eORDA. . 

Astfel, se propune o automatizare a circuitului documentelor de înregistrare, gestionare a actelor administrative ce țin de domeniul drepturilor de autor și conexe, precum și plata online a taxelor aferente. 

Se are, totodată, în vedere, transparentizarea activității ORDA, inclusiv sistemul gestiunii colective și fluxul monetar exitent între principalii actori de pe piața drepturilor de autor și conexe (utilizatorii de opere, organismele de gestiune colectivă și titularii de drepturi. 

În ceea ce privește obiectivul general al proiectului, acesta este, potrivit managerului de proiect, ”îmbunătățirea proceselor de lucru și reducerea poverii administrative în domeniul drepturilor de autor și conexe, prin dezvoltarea și introducerea de standarde, metodologii, sisteme și servicii electronice ce optimizează procesele decizionare din cadrul ORDA. 

Nu în ultimul rând, un alt obiectiv, specific, de această dată, al proiectului vizează simplicarea procedurilor administrative și înființarea unui ghișeu unic al utilizatorilor de tip one-stop-shop și înregistrarea ”o singură dată” a datelor în procesele de lucru. 

De subliniat că interacțiunea beneficiarilor cu ORDA urmează să se realizeze preponderent prin intermediul serviciilor electronice, cu posibilitatea de a preda documentele și de a completa formularare online. 

Va fi creat, de asemenea, un instrument util în vederea aplicării drepturilor de autor și conexe și automati, va fi introdusă o platformă digitală integrată prin intermediul căreia paersoanele fizice și juridice vor putea consulta bazele de date și care va fi compusă din următoarele module: ”Registre Naționale”, ”Protecția și Gestiunea colectivă a dreptului de autor și drepturilor conexe”, Expertize și Constatări tehnico-științifice, ”Prevenirea și combaterea încălcării dreptului de autor și a drepturilor conexe”, ”Ghișeul Unic al Utilizatorilor”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel