”Acest proiect se derulează timp de 24 de luni și se va finaliza în luna decembrie a anului curent. Valoarea totală a bugetului acestui proiect este de aproximativ 14 milioane de lei, din care circa 12 milioane fiind nerambursabile și asigurate de Uniunea Europeană”, a explicat Darius Marin, manager de proiect.
Potrivit precizărilor sale, acest proiect propune introducerea unei platforme digitale compusă din mai multe module și prin interdiul căreia ”persoane fizice și juridice să poată consulta bazele de date privind operele de creație intelectuală, realizate pe teritoriul României, precum și autorii și titularii de drepturi”, a spus Darius Marius, enumerând în continuare și alte informații utile despre proiectul eORDA. .
Astfel, se propune o automatizare a circuitului documentelor de înregistrare, gestionare a actelor administrative ce țin de domeniul drepturilor de autor și conexe, precum și plata online a taxelor aferente.
Se are, totodată, în vedere, transparentizarea activității ORDA, inclusiv sistemul gestiunii colective și fluxul monetar exitent între principalii actori de pe piața drepturilor de autor și conexe (utilizatorii de opere, organismele de gestiune colectivă și titularii de drepturi.
În ceea ce privește obiectivul general al proiectului, acesta este, potrivit managerului de proiect, ”îmbunătățirea proceselor de lucru și reducerea poverii administrative în domeniul drepturilor de autor și conexe, prin dezvoltarea și introducerea de standarde, metodologii, sisteme și servicii electronice ce optimizează procesele decizionare din cadrul ORDA.
Nu în ultimul rând, un alt obiectiv, specific, de această dată, al proiectului vizează simplicarea procedurilor administrative și înființarea unui ghișeu unic al utilizatorilor de tip one-stop-shop și înregistrarea ”o singură dată” a datelor în procesele de lucru.
De subliniat că interacțiunea beneficiarilor cu ORDA urmează să se realizeze preponderent prin intermediul serviciilor electronice, cu posibilitatea de a preda documentele și de a completa formularare online.
Va fi creat, de asemenea, un instrument util în vederea aplicării drepturilor de autor și conexe și automati, va fi introdusă o platformă digitală integrată prin intermediul căreia paersoanele fizice și juridice vor putea consulta bazele de date și care va fi compusă din următoarele module: ”Registre Naționale”, ”Protecția și Gestiunea colectivă a dreptului de autor și drepturilor conexe”, Expertize și Constatări tehnico-științifice, ”Prevenirea și combaterea încălcării dreptului de autor și a drepturilor conexe”, ”Ghișeul Unic al Utilizatorilor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...