Erdogan îi cere sprijinul lui Scholz pentru relansarea procesului de aderare a Turciei la UE
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Erdogan
Erdogan
Erdogan îi cere cancelarului german să ajute la relansarea procesului de aderare a Turciei la UE.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan speră că un ''dialog strâns'' cu cancelarul german Olaf Scholz va contribui la relansarea procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, relatează marţi DPA.

În timpul unei convorbiri telefonice avute marţi cu şeful executivului german, Erdogan a subliniat necesitatea de a ''revitaliza dialogul Turcia-Uniunea Europeană, negocierile de aderare şi discuţiile menite să actualizeze uniunea vamală'', a indicat biroul preşedinţiei turce.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre războiul lansat de Rusia contra Ucrainei şi despre recentele tensiuni între Turcia şi Grecia. Turcia a primit statutul de ţară candidată la UE încă din 1999, dar negocierile cu Bruxellesul sunt practic îngheţate.

Blocul comunitar critică Ankara pentru înrăutăţirea situaţiei drepturilor omului şi încălcarea valorilor statului de drept, în special după tentativa de puci din iulie 2016. Luna trecută, un raport al Comisiei Europene a criticat Turcia pentru lipsa de progrese pe calea integrării europene, evocând ''deficienţe grave în funcţionarea instituţiilor democratice (ale Turciei)''.

Germania, printre alţi aliaţi occidentali, este un critic deschis al deteriorării situaţiei drepturilor omului în Turcia.

 

Preşedintele turc Erdogan va discuta cu omologii săi Putin şi Zelenski despre exportul cerealelor ucrainene

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta în zilele următoare cu omologii săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, despre acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, a anunţat marţi ministrul de externe de la Ankara.

"Credem că vom depăşi asta", a spus Mevlut Cavusoglu, citat de AFP. El a apreciat că acordul este "benefic pentru toată lumea".

Ca răspuns la atacul cu drone asupra flotei ruseşti din Crimeea, Rusia şi-a anunţat decizia de a-şi suspenda participarea la acordul mediat de ONU şi Turcia prin care se asigură exportul cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră. Moscova acuză Kievul de atacul de sâmbătă, dar ucrainenii nu recunosc şi consideră că ruşii fabrică un pretext pentru a-şi justifica retragerea din acord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel