Este un lucru pozitiv. Tanczos Barna: Am lăsat în urmă șapte state
Ministrul Finanțelor privește...
Sănătatea economiei elvețiene se datorează în mare parte industriei farmaceutice. În 2024, Roche a depășit Nestlé, devenind compania cu cea mai mare capitalizare bursieră din Elveția. Aflat în dificultate, gigantul industria agroalimentară a văzut cum acțiunile sale au scăzut continuu. Dar nu a fost nici o dramă.
Pentru că săptămâna rezultatelor anuale din industria farmaceutică a demonstrat, odată în plus, ce rol important joacă Roche, Novartis sau Lonza în PIB-ul elvețian. O economie elvețiană încă prea asociată în mințile oamenilor cu ceasuri, ciocolată și bănci, în ciuda eforturilor de a șterge aceste clișee.
50.000 de locuri de muncă
Anul trecut, exporturile elvețiene au crescut cu 3,2%, până la 282,9 miliarde de franci. O performanță onorabilă în condițiile economice actuale, susținută aproape exclusiv de exporturile din industria farmaceutică și chimică. Industria farmaceutică din Elveția generează 50.000 de locuri de muncă directe și 250.000 de locuri de muncă indirecte.
Dacă mai există o imagine asociată Elveției, aceea este a campioanei mondiale în inovație. Conform unor date publicate în 2023 de Secretariatul de Stat pentru economie, industria farmaceutică era de departe cel mai mare sector investitor în cercetare și dezvoltare din țară, reprezentând 20% din locurile de muncă în R&D.
O avalanșă de date care demonstrează cât de important este acest sector pentru economia elvețiană. Și, în umbra gigantilor din Basel ai „farmaceuticii tradiționale”, nu trebuie uitată abundența actorilor mai mici activi în biotehnologii, medtech sau chiar sănătate digitală.
Posibile bariere care ar trebui să îngrijoreze
Această industrie a sănătății în sens larg este în centrul schimburilor Elveției cu Uniunea Europeană, dar și cu Statele Unite. Prin urmare, ea este profund implicată în dezbaterile politice actuale, cum ar fi cele legate de acordurile bilaterale III. Sectorul s-a poziționat de altfel în favoarea liberei circulații a persoanelor.
Dar în această săptămână, privirile erau mai degrabă îndreptate spre Washington, iar întrebările se concentrau pe posibilele bariere vamale promise de Donald Trump. Dacă Elveția poate să se mândrească cu o balanță comercială pozitivă față de cea mai mare economie mondială, acest lucru se datorează în principal industriei farmaceutice.
Din partea Novartis și Roche, s-au exprimat puține îngrijorări. Cei doi giganti au unități de producție pe teritoriul american și consideră că primul mandat al republicanului i-a pregătit pentru perioada care se anunță. Oricum, Novartis a văzut deja cum prețul celui mai vândut medicament al său a fost reglementat de administrația Biden. Donald Trump a afirmat că produsele farmaceutice se află pe radarul său. Și așa cum au demonstrat recentele restricții privind cipurile necesare dezvoltării IA, Elveția nu este ferită de protecționismul acestuia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Finanțelor privește...
„Sub mandatul meu, Ministerul...
Cum economisim în vreme de criză? Ce trebuie să facem?...
UniCredit SpA, al doilea cel mai mare grup bancar din...
Agitația declanșată săptămâna...
Vizionar pentru unii, imprudent...
Constructorul auto caută tot felul de soluții.
O companie de stat se...
Este elementul de care depinde sănătatea economică a...
XRP câștigă teren în fața...
În orice caz, așa susțin...
Beijingul promite contramăsuri împotriva taxelor impuse...
Grupaj de știri.
În cadrul dezbaterii organizate...
De ce economia europeană este mai puțin performantă...
O greșeală care a costat enorm.
Este un nou proiect de reformă, potrivit Reuters.
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
„Statele Unite vor ridica un...
România a avut în decembrie...
Guvernul promite venituri mai...
Reducerile de cheltuieli vizate...
Marcel Ciolacu a vorbit înainte de ședința de Guvern.
Veniturile bugetare au...
Prețurile combustibililor la pompă azi, 1 februarie...
Platforma a refuzat însă să ofere detalii privind țările...
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că toate procedurile...
Unde îți poți cumpăra...