”Este o problemă gravă”. Cazanciuc: Când dai termen peste 1 an, oamenii nu mai au nevoie de justiție

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc, candidat PSD pentru Senat la București, a fost invitatul lui Bogdan Chirieac într-o nouă ediție a emisiunii *DC Votez*. Unul dintre subiectele abordate a vizat ineficiența sistemului de justiție din România, în special în gestionarea litigiilor legate de infrastructură, dar nu numai. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a subliniat faptul că procesele legate de licitațiile pentru infrastructură sunt îngreunate de contestațiile care pot dura și cinci ani. Acest blocaj afectează în mod direct viabilitatea proiectelor. 

Cinci ani de zile

"Lasă că se mișcă greu, că durează, durează cu SF-ul, caietul de sarcini, licitația propriu-zisă, care e greoaie, apoi mai vin și contestațiile. Contestațiile durează și 5 ani de zile. La sfârșit, când se termină toată istoria, nu mai sunt valabile toate prețurile, nu mai sunt valabile toate ofertele, că se întâmplă multe în 5 ani, și se ia tot procesul de la început”, a spus Bogdan Chirieac. 

El a dat exemplul Poloniei, unde sunt ”tribunale specializate care rezolvă aceste contestații în maximum trei săptămâni. În România, suntem blocați în termene peste termene", a subliniat Bogdan Chirieac.

Viața vine peste tine

Fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, a confirmat această situație, menționând că un prim termen în multe cazuri civile sau comerciale se acordă la cel puțin un an de la depunerea dosarului. "Păi, când tu astăzi dai un termen peste un an de zile, atunci oamenii aceia nu mai au nevoie de justiție. Vor încerca, din păcate, să găsească căi alternative de a soluționa disputele, pentru că, știți cum e, viața vine peste tine.", a declarat Cazanciuc. 

Potrivit spuselor sale, această întârziere afectează nu doar companiile implicate în proiecte mari, ci și micii antreprenori, pentru care astfel de blocaje pot însemna falimentul. "La contencios administrativ, de exemplu, durata medie este de doi ani. Este o problemă gravă care necesită soluții urgente", a adăugat fostul ministru.

Soluții care pot să strice viețile oamenilor

Exemplele altor state europene, precum Polonia, ar putea servi drept model pentru România. Însă, pentru ca astfel de reforme să fie posibile, este nevoie de voință politică și de o reorganizare profundă a sistemului judiciar. În lipsa unor măsuri concrete, România riscă să rămână blocată în cercul vicios al amânărilor și al ineficienței.

“Sunt foarte multe state în care avocatura este locul din care se recrutează noii judecători. Asta va trebui să facem și noi, probabil, pe termen lung, pentru că ai oameni care au deja experiență profesională, care văd lucrurile deja cu un anumit echilibru. Adică, nu se califică la locul de muncă dând ‘soluții’ care pot să strice viețile oamenilor”, a spus Robert Cazanciuc. 

El a adăugat că vina nu este doar în curtea magistraților. Ea se ascunde, de foarte multe ori, și în stufoasa legislație. ”Noi avem, în continuare, în România, în vigoare, în jur de 15.000 de acte normative. Noi schimbăm, în continuare, codurile de două, trei, patru sau chiar cinci ori pe an. Am propus, la un moment dat, un fel de moratoriu în Parlament. Ne-am gândit ca, din ianuarie până în iunie, să depunem amendamente, iar din iunie până în decembrie să le votăm. Totul să fie în așa fel încât, dacă se pune problema modificării unui cod, să fie o dată pe an. Să fie o predictibilitate și o dezbatere serioasă”, a subliniat Robert Cazanciuc..”  

Youtube video image

Partidului Social Democrat - PSD, CMF 11240017

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel