Este pe locul 5 într-un top al companiilor din Europa de Sud Est
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Este cotată drept a cincea cea mai importantă companie din Europa de Sud Est
Este cotată drept a cincea cea mai importantă companie din Europa de Sud Est
Rompetrol Rafinare, membră a Grupului KMG International, este cotată drept a cincea cea mai importantă companie din Europa de Sud Est, potrivit unui studiu realizat de o agenţie de presă din Bulgaria, informează compania.

Compania care cuprinde rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti a urcat două poziţii comparativ cu clasamentul de anul trecut.

"În topul realizat de jurnaliştii bulgari, Rompetrol Rafinare devansează companii precum Lukoil Neftochim Burgas, care operează cea mai mare rafinărie din ţara vecină şi INA din Croaţia. Clasamentul a folosit drept criteriu veniturile totale consemnate într-un an. Astfel, Rompetrol Rafinare a înregistrat o creştere de 22% în 2018 şi a ajuns la 3,04 miliarde de euro, comparativ cu 2,5 miliarde de euro în 2017. Astfel, prin aportul rafinăriei Petromidia, Rompetrol Rafinare a fost în 2018 peste compania din Bulgaria care operează cea mai mare rafinărie din regiune. Lukoil Burgas are o capacitate de prelucrare anuală de aproximativ 9 milioane de tone".

OMV Petrom a descoperit un nou zăcământ de gaze în Oltenia

Potrivit sursei citate, avansarea în Top 100 SEE a venit pe fondul rezultatelor operaţionale de excepţie realizate în 2018 de cele două rafinării care compun Rompetrol Rafinare. Astfel, rafinăria Petromidia Năvodari a înregistrat anul trecut 11 noi recorduri operaţionale, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere obţinute (5,78 milioane tone), producţia de benzine (1,36 milioane tone) şi motorine (2,75 milioane tone), combustibil pentru avioane (317.000 tone), randamente de produse albe (86,2%), gradul de utilizare a capacităţii de rafinare (91,98%). La acestea se adaugă cele privind îmbunătăţirea indicelui de eficienţă energetică - EEI (96,1) şi reducerea pierderilor tehnologice (0,83% wt.).

Totodată, rafinăria Vega Ploieşti a consemnat pentru 2018 un număr de 8 recorduri istorice - materie primă procesată, produse obţinute (bitum, solvent, hexan), gradul de utilizare a capacităţii de rafinare, pierderi tehnologice şi indicele de eficienţă energetică. Astfel, unitatea din Ploieşti a prelucrat anul trecut o cantitate de 406.000 tone, în creştere cu 9% faţă de indicatorul din 2017. Această evoluţie s-a reflectat şi în principalele produse obţinute - bitum (peste 100.000 tone), hexan ( 84.500 tone) şi solvenţi (43.500 tone).

În acelaşi top, o altă companie parte din grupului KMG International, Rompetrol Downstream, a urcat două poziţii de pe 13 pe 11, cu o creştere a veniturilor de peste 21%.

Clasamentul realizat de agenţia de presă din Bulgaria este singurul instrument regional de clasificare a companiilor din Europa de Sud Est. Topul a ajuns la cea de-a 12-a ediţie şi îşi propune să facă o radiografie completă a mediului de afaceri din regiune, se arată într-un comunicat al Rompetrol Rafinare remis Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel