Eugen Cojoacă: Digitizarea, esențială Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Preşedinte Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, Eugen COJOACĂ
Preşedinte Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, Eugen COJOACĂ
Eugen Cojoacă, preşedinte Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice UANAP), a explicat într-un interviu acordat DCBusiness, care sunt măsurile pe care și-a propus să le ia pentru a îmbunătăți activitatea instituției și relația acesteia cu autorităților contractante și mediului privat, atât din punctul de vedere al legislației dar și a digitizării atât de necesare pentru eficientizare și simplificarea procedurilor.

Mediul de afaceri solicită, de multi ani, schimbarea legislației în domeniul, achizitiilor publice? Ce se pregăteste din acest punct de vedere?

În primul rând, aș dori să subliniez faptul că sub mandatul meu va exista un dialog constructiv și permanent între reprezentanții ANAP, pe de o parte și cei ai autorităților contractante și mediului privat, pe de cealaltă parte, astfel încât aceasta să reprezinte premisa pentru îmbunătățirea actualului cadru legislativ în materie de achiziții publice.

În acest moment se lucrează la modificarea normelor de aplicare precum și la o serie de instrucțiuni care să vină în sprijinul autorităților contractante și a operatorilor economici și să clarifice unele aspecte care în prezent creează probleme celor care aplică legislația achizițiilor publice.

Cu ce ajută efectiv ANAP instituțiile statului? Dar mediul de afaceri?

Ordonanța de Urgență nr. 23/2020, adoptată lună trecută, vine cu o serie de beneficii menite să simplifice procesul de atribuire a contratelor de achiziții publice prin modificarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice. Am certitudinea că intrarea în vigoare a acestei Ordonanțe va contribui semnificativ la creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene și deblocarea procedurilor de achiziție publică, lucru ce facilitează realizarea unor proiecte de mare importanță pentru România, precum construcția și dotarea spitalelor sau finalizarea unor lucrări la autostrăzi.

Ce ar trebui să știe funcționarii din instituțiile publice pentru a evita erorile din achiziții?

Am constatat că cei mai mulți funcționari nu cunosc legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, în sensul că nu se documentează suficient asupra legislației sau nu o interpretează adecvat. Din păcate, nu de fiecare dată avem de-a face cu erori comise din neștiință. În mass media au apărut informații cu privire la cazuri ale unor funcționari suspecți de corupție. Un exemplul este situația șefului de la Direcția de verificări pentru regiunea Centru (Brașov) din cadrul ANAP, care în momentul de față este anchetat de organele abilitate. Au fost semnalate și alte cazuri, inclusiv al unui director general din ANAP care a plecat la Autoritatea de Audit și asupra căruia sunt suspiciuni de nespectare a legii. Totuși, consider că nu este oportun să fac acuzații cu privire la aceste cazuri, vom lasă organele de anchetă și instanțele să-și facă treaba.

Harta camerelor instalate de CNAIR pentru verificarea rovinietelor

Ne puteti da exemple concrete de lucruri care trebuie schimbate în procedura de achizitii publice?

Deja am reușit să operăm câteva modificări importante pentru simplificarea și digitalizarea sistemului de achiziții publice. Ca să vă dau un exemplu concret, prin intermediul OUG nr. 23/2020, am simplificat modalitalitea de realizare a controlului ex-ante. Reprezintă momentul T-0 pentru termenele de verificare a documentațiilor de atribuire transmise în SEAP acestea urmând a fi reduse la 10 zile lucrătoare, anterior durata medie de verificare ajungând până la 70 de zile lucrătoare.

Mai mult, am reușit să facem primii pași în digitalizarea procesului de achiziții publice. De acum înainte personalul ANAP cu atribuții de verificare ex-ante, care anterior nu aveau acces în SEAP, va putea emite avize conforme prin intermediul platformei SEAP, utilizând exclusiv semnătura electronică, astfel încât nu vor mai exista întreruperi cauzate de interacțiunea umană dintre angajații ANAP și membrii comisiei de evaluare.

Un beneficiu major adus de modificarea legislativă este și introducerea unor termene obligatorii pentru evaluarea ofertelor de către comisiile de evaluare. Astfel, pentru procedurile de achiziții publice cu o complexitate redusă s-a stabilit un termen de evaluare de până la 20 de zile lucrătoare, iar pentru cele cu o complexitate ridicată fiind stabilit un termen de 60 de zile. În cazul în care membrii comisiei de evaluare nu respectă aceste termene, sunt introduse sancțiuni pecuniare.

Ce considerați că ar trebui să se schimbe în cadrul instituției? Este informatizarea o soluție de simplificare?

Mi-am propus ca sub mandatul meu, ANAP să se transforme într-o instituție modernă, digitalizată și ancorată solid de instituțiile europene. Un prim pas a fost deja făcut: prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene, ANAP va beneficia de un sistem IT prin care se vor putea digitaliza intern toate fluxurile de documente. De asemenea, avem în plan un upgrade al sistemului electronic de achiziții publice.

Care sunt cele mai importante puncte din planul de management pe care îl veți aplica?

Prioritatea zero este eficientizarea Agenției prin reducerea funcțiilor de conducere – de la 70 de funcții de conducere vom ajunge la 34, ceea ce va însemna nu doar o economie la buget ci și un management mai performant.

Ce ar trebui să știe oamenii obișnuiți despre activitatea ANAP?

Aș vrea ca oamenii obișnuiți să înțeleagă că domeniul achizițiilor publice este unul în continuă dezvoltare și transformare, iar cerințele de reglementare și monitorizare se pot schimba în funcție de apariția în practică a unor noi situații. Tocmai de aceea ANAP trebuie să acționeze ca un arbitru și să ajusteze neconcordanțele dintre textele actelor normative și realitatea din piață.

Se va comunica mai mult despre activitatea instituției, în mandatul dumneavoastră?

Desigur, sunt adeptul unei guvernării deschise, responsabile și eficiente prin promovarea transparenței, încurajarea participării civice la viaţa publică și folosirea noilor tehnologii în administrația publică pentru a avea o comunicare directă cu publicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel