Euro atinge un nou maxim, Bitcoin continuă să crească
Autor: Simona Haiduc | 23 ian 2023, 20:08
Moneda europeană pare să se simtă mai bine în 2023
Moneda europeană pare să se simtă mai bine în 2023
Când lucrurile evoluează în defavoarea dolarului american, moneda europeană profită din plin de situație. 

Pe măsură ce "perspectivele de creștere a economiilor din afara Statelor Unite apasă asupra dolarului", euro beneficiază de această situație, în timp ce Bitcoin atinge cel mai ridicat nivel începând din luna august.

Pe măsură ce "perspectivele de creștere a economiilor din afara Statelor Unite apasă asupra dolarului", euro beneficiază de această situație, în timp ce Bitcoin atinge cel mai ridicat nivel începând din luna august. 

Tonul determinant și ferm al mai multor membri ai Băncii Centrale Europene care au ieșit, în ultimul timp, la rampă cu declarații privind politica monetară a instituției pe care o reprezintă, joacă în favoarea monedei europene. 

Euro a atins un nou maxim din aprilie anul trecut în raport cu dolarul american, în timp ce bitcoin a continuat să crească. Până la ora 10:30 GMT (11:30 la Paris), euro era în creștere cu 0,41%, la 1,0901 dolari, după ce a urcat la 1,0927 dolari, cel mai ridicat nivel din aprilie. "Perspectivele de creștere în afara SUA apasă asupra dolarului", a explicat Lee Hardman, analist la MUFG. În opinia sa, "comentariile făcute de membrii BCE în acest weekend au contribuit în mod evident creșterea euro”.

După președintele Christine Lagarde, care a declarat joi că activitatea economică din zona euro rezistă mai bine decât se aștepta, guvernatorii Klaas Knot și Joachim Nagel au repetat în ultimele zile că noi majorări ale ratei dobânzilor va consolida lupta împotriva inflației. 

Această hotărâre contrastează cu poziția membrilor Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed), care iau în considerare o încetinire a creșterii ratelor de dobândă. "Speranța unei încetiniri a Fed și a unei prime reduceri a ratei dobânzii înainte de sfârșitul anului continuă să cântărească dolarul", a declarat Jane Foley, analist la Rabobank.

La bitcoin, criptomoneda, care a atins sâmbătă 23.348 de dolari, un record începând din luna august, a crescut cu 2,7% față de vineri, la 22.925 de dolari. În ciuda eșecurilor marilor nume ale industriei, cu falimentul platformei FTX care a provocat prăbușirea bitcoin la sfârșitul anului 2022 și planurile de reducere a activității mai multor rivali, criptomoneda a crescut cu 38% de la începutul anului. Revenirea Bitcoin coincide "cu atenuarea îngrijorărilor legate de tendințele macroeconomice în ceea ce privește inflația și performanța economică în marile economii", a declarat Simon Peters, analist la eToro.

Citește și BCE nu va mai majora dobânda cheie după pragul de 3,25%

Banca centrală va opta apoi pentru o majorare cu un sfert de punct în trimestrul al doilea înainte de a întrerupe ciclul, ceea ce va duce la o rată finală de 3,25%, cea mai ridicată de la sfârșitul anului 2008. În sondajul anterior al Reuters, care datează din decembrie, rata depozitelor se situa la 2,50% la sfârșitul lunii martie și a atins un maxim de 2,75%.

Întrebați cu privire la riscurile la care se expun în ceea ce privește previziunile lor privind rata finală a depozitelor, 23 din 33 de economiști au spus că este mai probabil ca aceasta să fie mai mare, mai degrabă decât mai mică, decât cea la care se așteaptă în prezent. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe