Europa de Sud propune oferte ”călduroase” pentru migranții energici
Autor: Simona Haiduc | 28 noi 2022, 09:39
Portugalia, Spania și alte țări din sudul Europei profită din plin de situația creată
Portugalia, Spania și alte țări din sudul Europei profită din plin de situația creată
Dezvoltatorul de software Victor Varlamov se conectează în fiecare dimineață cu locul său de muncă de pe o insulă însorită din Spania, după ce teama inspirată de facturile uriașe la încălzire și de o o iarnă grea din cauza războiului din Ucraina l-a determinat să părăsească țara sa de adopție, Polonia.

El nu este singurul care caută un loc mai cald și mai ieftin unde să trăiască, mai ales că agențiile de turism din sudul Europei au profitat de criza energetică pentru a promova beneficiile unei ierni în regiuni cu o climă mai blândă pentru locuitorii din țările nordice.

În vârstă de 50 de ani, Varlamov s-a mutat, împreună cu familia, de pe coasta baltică a Poloniei în Gran Canaria, în Insulele Canare spaniole, în urmă cu două luni și intenționează să rămână aici pentru următoarele câteva luni. "Criza economică și mai ales situația generată de război m-au împins aici", a recunoscut Varmalov, care este rus de origine.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie a aruncat în aer prețurile la energie, care au ajuns la niveluri record în luna august. Între timp, ele au mai scăzut, dar rămân însă ridicate. În plus, inflația face ravagii. Înainte de a pleca din Gdansk, unde locuiește din 2016, Varmalov a calculat că, pe chirie, ar putea economisi 250 de euro în fiecare lună și ar putea plăti 140 de euro pentru toate utilitățile și internetul, în loc de 200 de euro cât era factura în Polonia.

Cu banii economisiți, el își permite, acum, să ia masa în oraș, să vadă Spania. În plus, Victor și ai lui se bucură de plimbări pe plajă în timpul pauzelor de prânz. "Realitatea arată mult mai bine decât m-am așteptat”, a recunoscut el.

”Vrem să schimbăm situația”

Guvernul regional al Insulelor Canare, unde temperatura medie de iarnă este de 20 de grade Celsius, a lansat în septembrie o campanie pe rețelele de socializare pentru a atrage lucrători la distanță, precum Varmalov, și pensionari din țări precum Marea Britanie, Germania și Suedia.

"Nu este un secret că această iarnă va fi marcată de o mare incertitudine economică în Europa, dar în Insulele Canare vrem să schimbăm situația", a declarat Yaiza Castilla, managerul regional de turism, descriind insulele ca fiind un "refugiu economic".

Și alte țări din sudul Europei au văzut această oportunitate și încearcă să profite din plin de ea. În septembrie, ministrul grec al turismului a vizitat Austria și țări din nordul Europei, precum Suedia, pentru a promova noile oferte nu atât turistice, cât pentru o viață mai blândă. 

Nu a rămas în urmă nici Portugalia, unde Consiliul pentru turism, în frunte cu directorul său, Luis Araujo, a declarat că așteptările pentru turiștii de iarnă din nordul Europei sunt "foarte pozitive". Iar ultimele cifre statistice îi confirmă optimismul. 

Datele consultate de Reuters pe motorul de căutare HomeToGo au arătat că, în comparație cu anul trecut, căutările din țări precum Marea Britanie, Germania și Țările de Jos au crescut cu 36%, 13% și, respectiv, 3% pentru cazare pe timp de iarnă în Spania, Grecia și Portugalia. Gabriel Escarrer, directorul general al lanțului hotelier spaniol Melia, a declarat că în această iarnă se fac rezervări de apartamente și apartamente pentru două sau trei luni în Insulele Canare, cu o prezență notabilă a vizitatorilor scandinavi.

Un ”paradis de iarnă”

Vizitatorii și mai mulți rezidenți permanenți sosesc, de asemenea, din Germania, care a fost puternic dependentă de gazul rusesc înainte de războiul din Ucraina și care este îngrijorată de posibile penurii de energie în timpul iernii. Dintre școlile care înscriu mai mulți elevi străini, școala germană din Gran Canaria a primit anul acesta 40 de cereri din partea unor elevi străini, o rată mult mai ridicată decât în anii precedenți.

Repeople, o asociație de co-working din Insulele Canare, a declarat că este complet rezervată pentru luna noiembrie și 80% pentru restul iernii. În aceste condiții, companiile aeriene vor crește cu 31% numărul de locuri disponibile spre Insulele Canare.

TUI fly, principala companie aeriană care operează între Germania și Insulele Canare, a declarat că va spori numărul de curse cu aproximativ 10%. Compania Airbnb a anunțat, la rândul ei, o triplare a căutărilor pentru sejururi de iarnă în sudul Europei.

Natasha Caldeiras, din Kent, în sudul Angliei, și familia ei se mută în Portugalia, țara natală a soțului ei, chiar înainte de Crăciun, ultimul factor care a înclinat definitiv balanța în favoarea acestei decizii a fost prețul energiei. Doamna Caldeiras crede că vremea mai caldă le va permite să pornească încălzitoarele pentru o perioadă mai scurtă de timp decât în Marea Britanie, unde facturile lor lunare sunt de aproximativ 200 de lire sterline pe lună și amenință să crească.

"Chiar și înainte de criza energetică, ne gândeam să plecăm în Portugalia din cauza vremii", a spus tânăra de 28 de ani. ”Pe fondul crizei energetice, viața în Portugalia ne oferă mai multă siguranță datorită climei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Putin a dat un nou ordin armatei în războiul din Ucraina

După ce occidentul a decis să trimită Ucrainei în jur de...

Românii pot plăti facturile întârziate la energie în rate

Românii îşi vor putea achita facturile în rate, dacă...

BMW se extinde în Mexic

Bayerische Motoren Werke (BMW) va investi 800 milioane de euro (866 milioane...

O mare companie din energie scoate la concurs 219 posturi

Hidroelectrica îşi întăreşte structura de personal cu...

Crossuri externe